Suure hulga mesilaste hukkumise põhjustas tõenäoliselt taimekaitsevahend

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud mesilased.
Hukkunud mesilased. Foto: Marianne Loorents

Lääne-Virumaal hukkus juuni keskel ühel mesinikul hulgaliselt mesilasi. Hukkunud mesilastest võetud proovist tuvastati põllumajandusuuringute keskuse laborianalüüside abil veterinaarravimi toimeaine (permetriin) ning taimekaitsevahendi toimeainete (dimetoaat ja ometoaat) jäägid, mis võisid põhjustada mesilaste hukkumise.

Kõikide jääkide kogutoksilisusest mesilastele oli veterinaarravimi toimeaine osa 54 protsenti ja taimekaitsevahendi toimeainete osa 46 protsenti.

Veterinaar- ja toiduameti loomatervise, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Harles Kaup andis teada, et veterinaarravim, mida mesilast võetud proovidest leiti, oli sipelgamürk. “Mesinik on kinnitanud, et permetriini mesilaste raviks kindlasti kasutatud ei ole. Küll aga on kasutatud sipelgatõrjevahendit taru jalgade ümber. Proovidesse võis sipelgamürk sattuda ristsaastumise tagajärjel, kui koguti taru eest maast hukkunud mesilasi proovi tarbeks,” rääkis Kaup. “Olen seisukohal, et sipelgamürk ei olnud antud juhtumi puhul mesilaste surma põhjuseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles