Juhtkiri: pika ea saladus

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Ettevõtlusega tegelemisega on nii, et kui leida oma nišš ja püsiklientuur, on võimalik kaua kesta. Võib öelda, et see on õnnestunud 1992. aastal asutatud AS-il Later, mis tähistas hiljuti veerandsaja tegutsemisaasta täitumist.

Lateri pikaealisuse võti on kindlasti targad juhid ning kogenud õpihimuline ja väga motiveeritud töötajaskond. Kui enam kui paarikümne inimesega firma töötajate keskmine staaž ulatub seitsmeteistkümne aastani, siis peab seal olema see miski, mis neid ühtse rusikana pingutama sunnib ja sädet silmis hoiab.

Later ja Anome kauplus on siinsel turul ­omalaadsed fenomenid. Üks pakub lisaks kauplemisele ehitusvald­konna teenuseid, teine on aga oma jahi- ja kalastus­tarvete osakonnaga kuulsust kogunud üle Eesti.

Kindlasti võib tuua Lääne-Virumaalt teisigi seesuguseid näiteid ettevõtetest, mis pole vintsutustest hoolimata mitte ainult elus püsinud, vaid suutnud järjepidevalt areneda ja ka kasvada. Näiteks Uhtna Talutehnika, N-Kaubamaja, Kristallkotkas, kauplus Matsoni Äri alati rõõmsa ja naeratava müüjaga leti taga. Seda nimekirja võib õnneks jätkata veel hulga teiste tublide tegijate ja tegemistega. Toidukaupade poolel on koondunud omamaine (Lääne-Virumaa) äritegevus praeguseks aga juba suisa kolme suurde ketti – OG Elektra, Aldar Market, RRLektus –, mis on ületanud maakonna piirid. Samuti on pealinna laienenud Koidula tänavas tegutsev Anome, tuntud ka kui endine Dünamo pood.

Later ja Anome on siinsel turul omalaadsed fenomenid. Üks pakub lisaks kauplemisele ehitusvaldkonna teenuseid, teine on aga oma jahi- ja kalastustarvete osakonnaga kuulsust kogunud üle Eesti.

Alati pole aga jätkamine lihtne või väsivad need, kes ettevõtet aastaid on pidanud.

Nagu tuntud kirjatarvete kaupluse A&O nüüdseks juba endine omanik Ants Olev rääkis, tuleb ettevõtja olla 24/7 ning puhkamiseks aega ei jäägi. Sestap pole imestada, et väikesed ärid on üksteise järel suurte kettide survele alla vandunud ning nende rüppe kolinud või uksed hoopis kinni pannud.

Ettevõtlusega alustamine on julgustükk, meisterlikkus on aga püsima jääda. Ettevõtlusõppe süvendamisest koolides on räägitud aastaid ja siin-seal ka samme astutud, siiski näitavad numbrid, et eestlane on pigem palgatööd eelistav inimene. Ei teagi, milles põhjus: hirmus põruda või pelguses liiga suure suutäie ees? Karta igatahes ei maksaks, usuvad need, kel kogemus olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles