Riik esitas põuakahjude tõttu abipalve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumad ja kuivad ilmad ei möödunud viljapõldudest jälgi jätmata.
Kuumad ja kuivad ilmad ei möödunud viljapõldudest jälgi jätmata. Foto: Kasper Mäe

Maaeluminister Tarmo Tamm pöördus Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu voliniku Phil Hogani poole seoses erakordselt kuiva kevadega, mis võib tänavust saaki mõjutada kuni 70 protsendi ulatuses.

Pöördumisest selgub, et Eesti soovib Euroopa Komisjonilt erisust rohestamise toetuse ökokesa tootmispiirangu nõude asjus selleks aastaks, sest see aitaks loomakasvatajaid sööda varumisel.

“Suviviljad on põua tõttu kannatanud ning põllumajandusteadlased ja -tootjad ennustavad, et olenevalt regioonist võib 30–70 protsenti tänavusest saagist hävineda. Taliviljad on paremas seisus, kuid põud mõjutab ka nende kogutoodangut,” märkis minister Tamm. Tema sõnul tekitab enim muret põua tõttu vähenev loomasööda kogus ja kvaliteet.

Maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Kristel Maidre sõnul soovitatakse põllumajandustootjatel, kellel pole võimalik taotletud toetuste nõudeid täita, pöörduda põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti poole. Viimane annab seejärel hinnangu, kas tegemist on vääramatu jõu ja erakorraliste asjaoludega.

Lätis kuulutati paar kuud väldanud põua tõttu põllumajanduse eriolukorra asemel välja üleriigiline looduskatastroof.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles