Kinnisvaraturul jagub ootusärevust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraarendus Rakvere Mõisavälja elamurajoonis.
Kinnisvaraarendus Rakvere Mõisavälja elamurajoonis. Foto: Arvet Mägi

“Ostja on praegu tõeline kuningas, ostab enamasti oma raha eest odava objekti ja siis vaikselt remondib või ehitab. Laenu eriti ei võeta,” selgitas  Virumaa Invest juhatuse liige Olev Rohumäe.

Sellega seoses, et Euroopa Liidu kodanikud võivad osta üle 10 hektari maad, on suurenenud nõudlus metsa- ja muude maade järele. Põllumajandusmaade hinnad on tõusmas. Endiselt atraktiivne püsib elamispinna renditurg. “Ega ühest reeglit ei ole, praegu on turg ettearvamatu, aga toimib,” märkis Rohumäe. Turul on ootusärevust.

Aastaid on teinud kinnisvaraturu igakuist analüüsi firma Pindi Kinnisvara. Pindi indeks tõusis aprillis 4,1%, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hin­naks 782,6 eurot ruutmeetri koh­ta. Kui märtsis tehti nendes linnades 743 korteriomanditehingut, siis aprillis aktiivsus langes mõnevõrra, jäädes 720 tehingu juurde.

“Peamine, mis kinnisvaraturgu pidurdab, on kontrollimatu üleüldine hinnatõus. See omakorda muudab ka kinnisvaraostjad ettevaatliku­maks. Näiteks viimase paari aasta toiduainete hinna mitmekümneprot­sendine kerkimine on pingestanud perede eelarveid. Ja kuigi majandus elavneb, tööpuudus väheneb ja alanud on ka palgatõus, napib inimestel raha kinnisvarasse investeerimiseks,” selgitas Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

Uus Maa Kinnisvarabüroo Virumaa tegevjuht Eve Soppe ütles, et Lääne-Virumaa kõige nõutumad elamispinnad on korterid. Seda eelkõige Rakvere linnas, kus turg on tunduvalt aktiivsem kui maapiirkondades. Rakvere korteritega tehakse 8-10 tehingut kuus.

“Tüüpkortereid on müüdud kõrgeima ruutmeetrihinnaga 610 eurot ja madalaimaga 306 eurot. Uute korterite müügihinnavahemik on tänavu ruutmeetri pealt 440-982 eurot. Kõik need tehingud on tehtud Rakvere korteritega. Tehinguaktiivsus on püsinud stabiilsena, samal tasemel võrreldes 2010. a esimese poolega,” selgitas  Soppe.

Tänavu esimestel kuudel Rakveres eramutega tehinguid ei tehtud. Viimase kahe kuu jooksul on müüdud seitse eramut hinnaga 32 000 kuni 108 650 eurot, kallim objekt on uus eramu ja madalama hinnaga väiksem, remonti vajav maja kesklinna lähedal.

“Olulist hinnatõusu lähiperioodil oodata ei ole. Pidev nõudlus on üürikorterite järele. Rakvere piirkon­nas käivad vee- ja kanalisatsioonitorustike tööd, remonditakse koole ja lasteaedu, rajatakse ringristmikke. Paljud töölised vajavad elementaarse sisustusega üürikortereid 3-6 kuuks. Hetkel neid pakkumisi napib,” kommenteeris Soppe.

Ta prognoosis, et suvekuudel elavneb maamajade turg, ostuhuvilised vaatavad üle mereäärsete majade ja suvituskohtade pakkumised. “Lääne-Virumaal müüakse maamaju hinnaga 10 000-38 346 eurot. Ostjad on inimesed, kes soovivad aasta ringi kasutamiseks sobivat maja maal, et siia elama kolida,” selgitas Eve Soppe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles