Läsnal toimub ohutusteemaline noortelaager

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed õppisid, kuidas esmaabi anda.
Lapsed õppisid, kuidas esmaabi anda. Foto: Sille Annuk / Postimees

Virumaal läbi viidav traditsiooniline ohutusteemaline projekt "Kaitse end ja aita teist" lõpeb juunikuu alguses noortelaagritega Lääne- ja Ida-Virumaal, kus selguvad mõlema maakonna parimad koolid ohutusalastes teadmistes ja –harjutustes. Lääne-Virumaal kogunetakse 6. juunil Eesti Kaitseväe keskpolügooni teeninduslinnakusse Läsnal ja Ida-Virumaal 2. juunil Kurtna noortelaagrisse.

Projekti ettevõtja, Ida-Eesti Päästekeskuse koordinatsiooniteenistuse juhi Maido Nõlvaku sõnul anti noortele õppeaasta jooksul loengute ja õppuste käigus eluks vajalikke teadmisi  ning õpetati neid oskuslikult ja ohutult käituma eriolukordadesse sattumisel - näiteks, kuidas metsa eksides ellu jääda ja õnnetusse sattunutele esmaabi anda. Õpingute periood lõpeb teadmisi kinnistavate mõnepäevaste laagritega, kus noored saavad ennast proovile panna nii teoreetilistes teadmistes kui ka praktilistes sooritustes.

Projektis osaleb tänavu Lääne-Virumaalt 24 ja Ida-Virumaalt 17 kooli. Lääne-Virumaa traumanõukogu koordinaatori, maavalitsuse terviseedenduse spetsialisti Olga Boitsovi sõnul on maakonnas igal aastal osalema pääsenud vaid kõige kiiremini registreerunud koolid. Ülejäänud peavad ootama järgmist võimalust, mis taas avaneb uuel õppeaastal. Projekti vastu on huvi tärkamas ka Ida-Virumaal.

Projektis osalevad koolid saavad korraldavate organisatsioonide spetsialistidelt õppeaasta jooksul tellida tasuta paaritunniseid loenguid, millega kaasnevad praktilised tegevused järgmistel teemadel: elupäästev esmaabi, vetelpääste, noored ja seadusandlus, liiklus- ja tuleohutus, matkatarkused ning orienteerumine. Koolitusi viivad läbi Politsei- ja Piirivalveameti Ida Prefektuuri noorsoopolitseinikud, Ida-Eesti Päästekeskuse ennetustöö ja Maanteeameti Ida regiooni spetsialistid, kaitseliitlased Viru ja Alutaguse malevatest, mittetulundusühingu Just Mind Koolituskeskus ning Punase Risti Ida-Virumaa ja Narva seltside esmaabiõpetajad.

Laagriprogrammi on mahutatud võistlusmängud, milleks seavad korraldavad organisatsioonid laagri territooriumile ja selle vahetusse ümbrusesse teoreetilised ja praktilise harjutuse kontrollpunktid. Näiteks tuleb õpilastel lahendada teste, harjutada tulekustutamist, lasta õhupüssist märki, vedada tuletõrjevoolikuid, läbida vigursõidurada jms. Veeohutusalase võistluse käigus tuleb aga veekogul kanuuga võimalikult kiiresti läbida ettenähtud distants. Esimese laagripäeva õhtul võistlevad koolid isetegevuskava esitamises teemal „Kaitse end ja aita teist.“ Viimasel päeval aga saavad õpilased jälgida osalevate organisatsioonide huvitavaid demonstratsioonesinemisi.

Projekti läbiviimist finantseerib Eesti Haigekassa vastavalt tervise edendamise tegevuskavale maakondlike traumaennetuste programmist läbi Eesti Tervisedenduse Ühingu, samuti toetab ettevõtmist AS Eesti Energia. Osalevad organisatsioonid panustavad projekti läbiviimisesse ka omapoolse ressursi loengute ja laagri läbiviimiseks.

Ettevõtmine, mis sai alguse 17 aastat tagasi Jõgevamaalt, on tänaseks jõudsasti laienenud üle Eesti. Lääne-Virumaal viiakse 6.-8. klasside õpilastele suunatud projekti läbi kolmandat ja Ida-Virumaal teist aastat. Lääne-Virumaal koordineerib ühisprojekti läbiviimist maakonna traumanõukogu. Projekti eesmärk on saavutada laste oskuslik käitumine eriolukorda sattumisel, mis hõlmab nii esmaabi, ohutut liiklemist, vee- ja tuleohutust, orienteerumist kui ka ellujäämisoskusi metsas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles