Avatud peretalud hoiavad hinnas kõike eestlaslikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval jõudis Euroopa kultuuripärandi aasta Pandivere kõrgustikku, kus avasid külastajatele oma uksed üheksa talu ja mitu külastuskeskust.

Pärt-Jaagu kamatalus Salla külas oli pärastlõunaks saabunud just rahulikum hetk. Kamameister Eili Taavits segas laua ääres suurtes kannudes kama (ühes mustsõstra-, teises pihlakakama), laua ääres seisid aga ootusärevate pilkudega lapsed. Meistri sõnul ei ole kama aga sugugi üksnes laste toit, vastupidi, tema kogemusil oskab eestlane kama hinnata, sest see on ka omamoodi supertoit, sisaldades vajalikke teravilju, kiudaineid ja vitamiine.

Pärt-Jaagu kamatalust tuleb kohaliku Kaarli talu põldudel kasvavast viljast valmistatud nisuvaba kama ning eri maitsenüansse annab sellele marjajahu. "Rahva lemmik on ikka mustikakama, pihlakakama armastajaid on pisut vähem," ütles Taavits. 

Pärt-Jaagu kamatalu on Pandivere peretalude puhul uksed avanud neljal aastal. Palju rahvast tuleb, määrab suuresti ikka ilm, aga enamasti on külalisi paarisaja ringis. Kamameistri hinnangul on inimesed altid ostma kohalikku toodangut otse tootjatelt ning Pandivere talupäevade puhul rakendatakse seda võimalust ikka usinalt. "Tullaksegi kama pärast!"

Kamatalust kiviviske kaugusel, aga ikka piisavalt kaugel, et kohalejõudmisega kaasneks väike seiklus kitsastel kruusateedel ja tuuliste põldude vahel, asub Vaasi hobutalu. Teist korda Pandivere peretalude päeval osaleval Vaasi pererahval olid käed-jalad tööd täis. Perenaine Marianne Põldmaa tegi huvilistele (ja neid jagus!) sõitu hobuvankris, peremees Anti Põldmaa aga tutvustas külalistele loomi. Põldmaade pere on ratsatalu Lääne-Virumaal pidanud nüüdseks neli aastat ning kordagi pole kahetsetud, et otsustati kolida linnast maale, eraldatud paika Pandivere nõlvade vahel.

Peremehe sõnul oli idee avatud talude päevaga kaasa minna ikka perenaise oma, sest just tema on talu süda ja ideede generaator. "Minu käest küsiti, kas on õige tegu. Tundub, et on," lausus muheldes peremees, vaadates taluõuel uudistavate inimeste hulka. Marianne Põldmaa ütles, et tegelikult kavatseti talude päeval osaleda juba varem, kuid siis lõi ootamatu ratsaõnnetus perenaise plaanid sassi.

Mullu käis Vaasi talus pea kakssada inimest, tänase külastuspäeva lõunaks aga võis arvata, et sel aastal on külalisi rohkem. Vaasi talus sai lisaks hobuste uudistamisele ja vankrisõidule sõita ka poniga. Tõeliseks magnetiks kujunes aga õuel askeldav oinas Ants, kes uudistajate meeleheaks ka jalgpallioskusi demonstreeris: ikka jalaga ja ikka sarvedega.

Pandivere peretalude päev on traditsiooniline üritus, kus igaüks saab rohkem teada maaelust, teha tutvust loomade ja põllumajandustehnikaga, osaleda töötubades ja ekskursioonidel, lõõgastuda looduses, maitsta ehtsat talutoitu ning osta koju kaasa kohalikke tooteid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles