Juhtkiri: kohtumiseni 2020. aastal!

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rahvusvaheline tantsu- ja etenduskunstifestival Baltoscandal tõi Rakvere linna taas teistsugust mõtlemist, hingamist ja olemist. Oli kosutav ja vajalik taaskohtumine alternatiivteatriga, mis püüab lõhkuda müüre ja nihutada piire.

Kunagi Pärnust alguse saanud festival jõudis ligi veerand sajandit tagasi koos Peeter Jalakaga Rakverre. Jalakas lahkus siinse teatrijuhi kohalt õige pea, kuid festival jäi Priit Raua eestvedamisel siia. Õnneks.

Aegade jooksul on küll kuulda olnud provintslikku nurinat, et mida see festival endast õige kujutab, tavaline inimene ei saa midagi aru ja linlasele see ka ei paku tühjagi, aga ärge neid jutte väga tõsiselt võtke.

Ajas on kindlasti mõndagi muutunud. Uudsus ja põnevus ehk mõneti teisenenud, pole enam suurt klubitelki, kus käis vilgas möll hommikutundideni.

Igal aastal püüab Baltoscandal pakkuda midagi ka linna püsielanikele, veelgi enam, sageli kaasatakse kohalikke näitemängugi. Nii ka seekord. Avapauguks näidati Keskväljaku mullakuhja kohal osavaid akrobaaditrikke ning huvilisi oli küll ja enam. Nii sinna kui ka avaetendusse oli kaasatud siinseid inimesi ja tulemus oli vaimustav.

Lisaks on festival laienenud teatrimäelt allapoole, kasutades etenduspaigana nii metsamajandi spordisaali kui ka niinimetatud spordikirikut.

Tänavu oli põhiprogrammis ka meie enda Rakverest välja kasvanud multitalent Henry Hütt, kellele võib ennustada juba peatset rahvusvahelist edu.

Ajas on kindlasti mõndagi muutunud. Uudsus ja põnevus ehk mõneti teisenenud, pole enam suurt klubitelki, kus käis vilgas möll hommikutundideni. Võibolla tasuks siin-seal veelgi julgem või suisa skandaalsem olla. Väike vihje – ka Rakvere enda teater on mõnikord põhiprogrammi mahtunud.

Aga kokkuvõttes pole hullu. Meil ei ole siin kunagi liiga palju sündmusi.

Nii et võtkem Baltoscandal vastu ikka avatud meele ja rõõmsa südamega, isegi kui parajasti seesuguse kunsti austajate sekka ei kuulu.

Tere tulemast 2020. aastal tagasi. Ikka Rakverre. Ikka Baltoscandalile. Siis juba 16. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles