Vanavanemate Siberi-mälestused jõudsid laste abil raamatusse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditamine Siberisse toimus rongidega.
Küüditamine Siberisse toimus rongidega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kooliraamatukogudesse jõuab teos «Siberi karm kool», kus on koos üle 60 kooliõpilase kirja pandud lood oma vanavanemate mälestuste kohta.

Koolilapsed küsitlesid oma vanavanemaid, kuidas oli pärast küüditamist Siberis koolis käia, ning õpilased kirjutasid lood oma ajaloo ning emakeele õpetajate juhendamisel üles, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Paljud lapsed teavad küüditamisest seriaali «Tuulepealne maa» kaudu, aasta tagasi kutsus Eesti Memento Liit üles koolinoori kirja panema küüditatute mälestusi Siberis oldud kooliajast, paljud said seeläbi palju detailsemalt teada oma vanaema või vanaisa noorpõlvest.

«Mulle jäi vist kõige paremini meelde see, kuidas ta rääkis oma koolist ja nendest õpetajatest, kes tollal olid, tal oli vist kolm erinevat õpetajat ja neil oli kõigil erinev iseloom ja minu meelest olid nad kõik omamoodi huvitavad,» rääkis Tallinna Prantsuse Lütseumi 6. klassi õpilane Laura Kell.

«Kui tuldi mu isa pere järele, siis mu vanaisa oli Paul Hanson - kaadriohvitser ja kui tal käsiti käed üles tõsta, siis ta ütles, et tema oma väe ees käsi üles ei tõsta, see on väga uhke käitumine,» kirjeldas Gustav Adolfi Gümnaasiumi 9. klassi õpilane Karl-Erik Laanet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles