Juhtkiri: parim signalisatsioon

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Suvel liigub ringi rohkem inimesi, ka vargaid. Pea kõigil on jutustada mõni suvine varguslugu, olgu enda kogemustest või naabrite-sugulastega juhtunust. Näiteks Haljalas juhtus kord selline seik, et ühel vaiksel tänaval elavad inimesed olid perega maja taga grillimas, kui kurikaelad lahtise eesukse kaudu toas käisid ning puhta töö tegid. Tollest ajast peale lukustavad selle piirkonna elanikud alati aias töötades ukse, mis silmaulatusest kaugemale jääb.

Või teine seik: pere oli reisil ning tagasi tulles selgus, et nende aias olid mitu päeva tegutsenud võõras mees ja naine, kes õunapuud viljadest tühjaks olid teinud. Pealtnäha väike asi küll, kui võrrelda suurema varalise kahjuga, aga hea näide sellest, et vargale on ükskõik, peaasi et võtta saab.

Eriti vastik, kui varastatakse nalja pärast. Kord võeti ühe naisterahva kelgult kilekott, kus oli sees paar lapsele kaltsukast ostetud asja. Toidukott jäeti alles. Varas sai tegutseda, sest naine astus koos põnniga korraks sisse kohalikku raamatukokku ega hakanud kotte sisse tassima.

Näiteks Haljalas juhtus kord selline seik, et ühel vaiksel tänaval elavad inimesed olid perega maja taga grillimas, kui kurikaelad lahtise eesukse kaudu toas käisid ning puhta töö tegid.

Kaotus oli rahaliselt tühine, laps sai aga paraja psühhotrauma, hakkas õhtuti kartma: ega koju vargad ei tule? Õnneks piisas arsti soovitatud palderjanitilkadest, aga ... Sel, kes kilekoti kaasa haaras, polnud ju nende asjadega midagi peale hakata, küllap viskas prügikasti. Aga haiget tegi juhtunu lapsele väga kõvasti.

Selgi suvel tuleb vihjeid varguste kohta igal nädalal, viimati oli kuulda sulidest Ulvis. Mida siis teha, et oma varal hoolsalt silm peal hoida?

Üks variant on kasutada selleks agaraid naabreid ning teavitada neid, kui pikemaks ajaks kodust ära minna. Kui selline võimalus puudub, siis tuleb investeerida ja paigaldada signalisatsioon või valvekaamerad. Kasvõi valvekaamera olemasolust teavitav kleebis. Elu on näidanud, et viimasest täiesti piisab.

Tõsi, see ei anna mitte mingit garantiid ega ka südamerahu. Kortermajadeski on alati kasulik naabritega usalduslikke suhteid hoida. Mine tea, millal võib abi vaja minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles