Maavanem Einar Vallbaumi kõne võidupühal

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavanem Einar Vallbaum võidupüha kõnet pidamas.
Maavanem Einar Vallbaum võidupüha kõnet pidamas. Foto: Heili Nõgene

Lugupeetud kaitseliitlased, omavalitsusjuhid, head kaasmaalased.

Taas oleme me kokku tulnud tähistama võidupüha. Seda 92 aasta tagust, 23. juuni võitu Võnnu all, mida tähistamegi tänase Võidupühana, on nimetatud Eesti Vabariigi nurgakiviks. Vabadussõja võit tervikuna oli pöördelise tähtsusega meie riigi ja rahva edasises kujunemisloos.

Ilmselt ei mõtle me igapäevaselt oma riigi iseseisvusele ja vajadusele seda kaitsta.
Paraku on meie riigil piisavalt tähtpäevi, mil koguneme mälestusmärkide juurde ja meenutame valusaid sündmusi. Ning tajume ühtlasi, et i seseisvus pole midagi lõplikku ja selle nimel tuleb pingutada iga päev.

President Lennart Meri on öelnud ühes oma kõnes järgmist: „Venestamisaastatel oleme õppinud rahvust hoidma; õppigem nüüd ka riiki hoidma. Igaüks teist oskab vihmavarju
hoida. Riik ongi rahva vihmavari.”

Just Lennart Meri kutsus eestlasi üles tähistama maakaitsepäeva. Maakaitsepäeval kinnitame, et igaüks meist on valmis vajadusel kaitsma meie riiki ja rahvast.
Tänasel päeval tähistavad koos rahvaga maakaitsepäeva kaitseliitlased, politsei, päästeameti esindajad ja teised, kes annavad oma panuse meie riigi ja rahva kaitseks ning riigi ja kodaniku vahelise sideme hoidmiseks. Meil on läbimõeldud
julgeolekupoliitika ja hästi toimiv kaitsevägi, kes tagab riigi pideva kaitsevalmiduse. Ka kaitseliit on Lääne-Virumaal kõrgelt arenenud ja tugev organisatsioon, mis mängib olulist rolli ühiskonnaelus, suurendab rahva valmisolekut kaitsta Eesti iseseisvust ning omab sõjalist ettevalmistust . Siiski võime me pidada oma saatust õnnelikuks, kui sõjalisi oskusi kunagi vaja ei lähe.

Maakaitsepäeval pühitseme nende mälestust, kes on võidelnud meile kätte meie vabaduse, võimaluse olla need, kes me praegu oleme, võimaluse elada just tänases Eestis. Me võime vahel vaielda juba käibefraasiks muutunud „Kas me sellist Eestit tahtsimegi?“ üle, kuid ma ei tunne kedagi, kes tunneks kedagi, kes tõsimeeli oleks valmis loobuma iseseisvast Eestist.

Seiskem väärikalt kättevõidetud vabaduse eest, hoidkem oma riiki ja üksteist.


Soovin kõigile ilusat võidupüha!

Einar Vallbaum

23. juuni 2011

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles