Juhtkiri: Laulu ja tantsuga

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Sel nädalavahetusel Tallinnas peetav XI noorte laulu- ja tantsupidu “Maa ja ilm” on erakordne selle poolest, et esimest korda peetakse laulu- ja tantsupidu ühes ja samas kohas ning need moodustavad ühise alguse ja lõpuga ühe suure tervikjutustuse sellest, mis maa see selline on.


Eile peo avamisel esitatud küsimus “Mis maa see on?” saab vastuse homme laulupeo lõpus, kui tantsijad ja lauljad esitavad koos “Laulu põhjamaast”. Noorte laulu- ja tantsupeol osaleb kokku 22 239 lauljat, 7554 tantsijat ja 2111 pillimängijat, nende seas on noorim viieaastane laulja ja vanim 80aastane puhkpillimängija. Korraldajate andmeil moodustavad 33 500 esinejat umbes kolm protsenti rahvastikust. Nende hulgas on 1654 läänevirulast. Peole oodatud sada tuhat külalist on aga kaheksa protsenti kogu Eesti rahvastikust.

Kindlasti on pidu võimas ja hingeminev kogemus nii noortele lauljatele ja tantsijatele endile kui arvukale pealtvaatajaskonnale.

Üks põnev seoses peoga meelde jäänud seik on see, et Eesti Rahva Muuseum ja Eesti Käsitöö Liit pakuvad kohapeal tantsijatele ja lauljatele ning ka külastajatele rahvarõivaalaseid nõuaandeid ja praktilist abi neile, kelle rahvariided on viga saanud.

Käesolev nädalavahetus on üsnagi kaalukate sündmuste rohke. Keda laulu- ja tantsupidu külmaks jätab, see leiab kindlasti meelepärase alternatiivi. Eesti raskeimalt rokkiv suvefestival Hard Rock Laager peab Vana-Vigalas oma kümne aasta juubelit ning külaliste nimekiri on väärikas: My Dying Bride ja Napalm Death Suurbritanniast on tippklassi tegijad ning Rotting Christ Kreekast, Mnemic Taanist ja Moonsorrow Soomest on samuti peaesinejate mastist ning neile lisandub veel terve tulevärk välis- ja kodumaiseid bände.

Kilingi-Nõmmel on täna aga viies Ilusa Muusika Festival Schilling. Schillingu üheks välismaiseks tõmbenumbriks on Inglismaalt tulev ansambel Oddfellows Casino, mis esitab pehmekõlalist folgi ja jazz’i elementidega poppi.

Virumaa Teataja loodab, et kõik lehelugejad leiavad sel kenal suvisel nädalavahetusel oma meelepärase laulu ja tantsu üles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles