Sõber noortekoondisest: vinge seltskond

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Veideman (nr. 6).
Rain Veideman (nr. 6). Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

«Kõik on üllatavalt hea! Meeskond on hästi kokku sulanud ja kõik asjad toimivad,» sõnas Eesti U20 korvpallikoondise liider Rain Veideman pärast eilehommikust treeningukorda.



Tegelikult ei taha Veideman rääkida endast kui koondise liidrist. Tema sõnul neil sellist meest polegi, kõik on võrdsed, kuid samas möönis, et raskel hetkel jääb rünnakute lõpetamine ilmselt ikkagi tema õlule.

Veidemaniga sama meelt on ka koondise peatreener Andres Sõber, kes ootab suuremat panust kõigilt lõppenud hooajal meistriliigas tegusid teinud meestelt. «Neid, kes oleksid võimelised liidriks hakkama, meil jagub,» sõnas ta ja nimetas lisaks Veidemanile ka Janar Sood ja Sven Kaldret. Kõik need noormehed mängisid olulist rolli ka eile Rakveres Läti U20 koondise alistamisel.

75:72 võidule lisab väärtust teadmine, et lätlased kuuluvad selles vanuses EMi A-divisjoni, eestlased pallivad aga aste madalamal. Võidule pandi alus aktiivse kaitsemänguga, mis sundis lätlasi tegema 41 pallikaotust. Martin Dorbek hiilgas Eesti poolel 9 vaheltlõikega. Suurimad punktitoojad olid aga Soo ja Kaldre võrdselt 16 silmaga. Rannar Raap lisas 13 ja Veideman 11 punkti.   

Eesti tulevikutegijad

EMi B-divisjoni mängudeks valmistuv Eesti U20 koondis kogunes Vinnis 20. juunil. Enne seda tegelesid mängijad individuaalselt üldkehalise treeninguga ja vähemalt korra kutsus Sõber mõneks hommikuks enda juurde harjutama. Paljud käisid, kuid leidus ka neid, kes ei tulnud. Seevastu Veideman ja Joonas Vaino treenisid Sõbra juures kolm korda nädalas.

Järelkasvukoondise peatreeneriks saamine oli Sõbra suur soov. Tema sõnul on meeskonnas palju huvitavaid mängijaid, kelledest võib tulevikus olla Eesti korvpallile palju kasu. Tõsi, suurem osa neist leiab rakendust tagaliinis.

«Meil on taga kuus head meest, keda saan seal vabalt liigutada, korvi all on valik kitsam,» mõtiskles Sõber. «Aga pole midagi – seltskond on vinge ja läheme kõiki mänge võitma! Küsimus on selles, kas saan poisid korralikult jooksma ja liikuma.» Veideman lisas: «Ilmselt hakkabki meie mäng koosnema palli kiirest ületoomisest ja kiiretest lahendustest.»

Sõbra sõnul on koondise üks huvitavamaid kujusid 205 cm pikkune Kristjan Kalle. Oma koduklubis Tiit Soku korvpallikoolis jäi tema roll A-klassi Eesti meistrivõistlustel marginaalseks. Esiliigas pääses ta Audentes/Noortekoondise särgis platsile samuti episoodiliselt.

«Me ei saa endale lubada, et sellist meest ei kasuta. Mõtlesime läbi, millised pikad poisid on meil üldse olemas ja otsustasime teda proovida. Kallega tekib väga omapärane seis – koduklubis on tal raskusi 12 hulka saamisega, kuid nüüd sõidab ta endast aasta vanemate koondisega EMile,» andis Sõber valusa vihje.  

Veideman kiitis sisekliimat

Treener on rahul, et saab EM-mängudeks valmistumisel kohtuda tugevate vastastega. Lisaks Lätile mängitakse kahel korral Soome eakaaslastega. Kuid naabrite seis on ikkagi parem: näiteks A-divisjoni heitlusteks valmistuv Läti koondis saabus enne Eestisse tulekut tugevalt turniirilt Türgist.

Eesti koondisel selliseid võimalusi pole. Vinnis ja Rakveres toimuv treeningulaagergi on peamiselt Sõbra enda otsitud toetajate rahastada. Abitreener Madis Putko teeb aga oma tööd tasuta.

Kuigi eile hommikuks polnud koondis pidanud veel ühtegi mängu, rääkis Veideman, et kümne laagripäevaga on kõik poisid seltskonda sisse elanud.

«Meeskonna keemia tundub olevat väga hea,» nentis ta. «Minu jaoks on kõik tuttav – treeningud on sarnased Rakvere Tarva omadega. Tunnen end Andrese juhendatavas meeskonnas väga hästi.»

Samal ajal kui ülejäänud koondis elab Vinnis, kasutab Veideman võimalust ööbida oma vanematekodus. «Mulle sobib see variant paremini. Hotellis olles mööduvad päevad väga uimaselt, kodus hoiavad aga muud tegemised ärksana,» selgitas Veideman, kelle suvi on ülitihe.

U20 koondis saabub EM-valikturniirilt Sarajevost 25. juulil, järgmise päeva õhtul peab ta olema juba täiskasvanute koondise treeningul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles