Mobiilne internet tahab enne kasutamist proovimist

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnakas Merili Viibus kasutab Elisa mobiilset internetti. “Mina olen rahul: kõik, mis vaja, saan sellega tehtud, isegi filme vaadata,” sõnas ta.
Pärnakas Merili Viibus kasutab Elisa mobiilset internetti. “Mina olen rahul: kõik, mis vaja, saan sellega tehtud, isegi filme vaadata,” sõnas ta. Foto: Urmas Luik

Mobiilifirmad kuulutavad, et mobiilne internet katab kogu Eestit, ometi tunnetavad paljud kasutajad, et see teenus on paljudes paikades võimatult aeglane.

Millest selline vastuolu? Sellest saab ehk aimu tehnilise järelevalve ameti (TJA) hiljutisest uuringust.

Nimelt mõõtis TJA juunis mobiilse internetiteenuse andmesidekiiruseid kõikjal Eestis. EMT, Elisa ja Tele2 internetiteenuseid prooviti kasutada 103 punktis, millest kuus asuvad Pärnumaal: Ristiküla, Reiu, Pärnu, Audru, Koonga ja Pärnu-Jaagupi.

Uuringu kokkuvõtteks võib tõdeda, et mobiilne internet on küll kogu maakonnas, samuti kõikjal Eestis kättesaadav, kuid ükski teenusepakkuja ei kata territooriumi 100 protsenti: piirkonniti edestab üks teenuseosutajaist konkurente.

Kui rääkida Pärnumaast, selgub kõrval olevat kaarti uurides, et kõikides mõõtepunktides on mobiilse interneti leviala olemas, kuid andmeside kiirus paikade ja teenusepakkujate kaupa erineb. Kui Pärnus on kolm teenusepakkujat veel suhteliselt võrdsed, siis väljaspool Pärnut on käärid kohati suured, kuid eelis tundub olevat Elisal.

Rohkem kasutajaid, kiirus kukub

Samasuguseid mõõtmisi korraldab TJA igal aastal ja kuna tehnoloogia areneb kiiresti ja firmad rajavad uusi tugijaamu, läheb teenuse kvaliteet tõusuteed, ütles TJA peadirektori asetäitja Priit Soom.

Mobiilse interneti kiirus sõltub teenusepakkuja kasutatavast interneti tehnoloogiast, vastuvõtukohast ja samaaegsete kasutajate arvust piirkonnas.

“Kui üldjoontes on andmeside viimastel aastatel kiirenenud, on siiski kohti, kus kiirus võib olla kahanenud, sest klientide arvu kasvu korral on ühele kliendile võimaldatav kiirus väiksem,” selgitas Soom. “Isegi katvuse olemasolul võib aeg-ajalt kasutajate rohkuse tõttu mobiilne internet väga aeglane olla.”

Nii juhtubki, et kui oled küla ainus mobiilse interneti kasutaja, on teenus heal tasemel, kiidad seda naabritele, nemadki soetavad sama firma netipulga ja … kvaliteet langeb.

Soomi jutu järgi on nende asutusse jõudvate mobiilse internetiga seotud kaebuste sisuks enamasti see, et kliendid sõlmivad ahvatlevate soodustuste tõttu pikaajalised lepingud ja kui ilmneb, et internet ei ole soovitud asukohas kättesaadav või rahuldava kiirusega, tahetakse lepingust taganeda.

Paraku kaasnevad enne tähtaega lepingu lõpetamisega sanktsioonid, näiteks tuleb netipulk välja osta või tasuda leppetrahvi.

“Nüüd, kui firmad võimaldavad paar nädalat teenust tasuta proovida, on kaebuste hulk vähenenud,” märkis Soom. “Tasuta prooviperioodil tuleks seadet maksimaalselt kasutada kohtades, kus teenust kõige enam kasutada soovitakse.”

Seinad segavad

Kui näiteks digiboksiga telepildi püüdmisel on lähedal asuv mets suur takistus, siis mobiilse internetilevi puhul segavad füüsilised tõkked samuti.

“Erinevalt digitaaltelevisioonist on mobiilsidevõrgud märksa suurema baasjaamade arvuga,” tõdes Soom. “Ohtu kujutavad endast pigem paksud majaseinad, kust kõrgemad sagedused ei pruugi läbi tulla, seetõttu võib kiirus aeglane olla.”

Kõrval nähtavalt kaardilt leiab mõisted “alla- ja üleslaadimise kiirus”. Aega, mis läheb veebilehelt faili enda arvutisse saamiseks, nimetatakse allalaadimiskiiruseks. Aeg, mis kulub faili enda arvutist veebilehele panekuks, on üleslaadimiskiirus.

Enne kasutamist proovi

Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski rääkis, et Elisa on viimastel aastatel panustanud kiire mobiilse interneti levialade rajamisse. Pärnumaal on Elisal 3,5G tugijaamu 56, neist Pärnus asub 24.

“Pärnumaa hea tulemus on tingitud suurest tugijaamade arvust ja tihedusest ning kvaliteetsest võrgu häälestamisest,” märkis Raiski. “TNS Emori turuuuring näitab, et Elisa hoiab mobiilse interneti turuosa liidripositsiooni. Juunis avalikustatud uuringu andmetel on Elisa mobiilse interneti kasutajate turuosa 34, EMT-l 28, Tele2-l 19 ja DIILil kaks protsenti.”

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp avaldas, et Pärnumaal on neil arvuti ja mobiili teel internetikasutajaid umbes 7500 ja see arv kerkib kiiresti.

“Kui võtta arvesse, et suvel valguvad inimesed mujalt Pärnusse, on Pärnumaal suviste mobiilse interneti kasutajate hulk kindlasti palju suurem,” lisas ta.

Kuigi EMT-l on Sepa väitel levi kogu Pärnumaal, soovitab firma teenust enne ostu alati proovida. Arvestatakse ju teenusega kaetust välitingimustes ja teatud kõrgusel maapinnast, aga sisetingimustes, kus mobiilset internetti kõige rohkem kasutatakse, võib pilt tunduvalt erineda, sest hooned summutavad levi.

“Teiseks tasub proovida kas või selleks, et saada aru, mis asi see mobiilne internet on,” märkis Sepp. “Paljudes tekitab kõhklusi traadi puudumine, seepärast pakume kõigile asukohale vaatamata proovida teenust ja seadet 14 päeva kuutasuta. Samuti saab tasuta katsetada antenne, neid võib vaja minna just siselevi parandamiseks või levitugevuse tõstmiseks.”

Prooviperioodi järel netipulga tagastajaid on Sepa sõnutsi vähe. “Aga loomulikult neid on. See ongi testimise mõte, et ebasobivus selguks juba enne ostu sooritamist,” lisas ta.

Tele2 toote- ja turundusjuht Katrin Aron rääkis, et Pärnumaa oli üks esimesi maakondi, mis sai kiire 3,5G internetiga kaetud. Edasi käib siin interneti leviala tihendamine, sest töö võrguga ei lõpe kunagi. “Järele proovida, kas just konkreetses kohas kiire internet levib, tasub ikka, sest levi kvaliteet sõltub ka maastiku ja ehitiste eripärast,” soovitas Aron.

Internetti saab tasuta proovida kaks nädalat. “See peaks olema piisav aeg, et saada aimu teenuse sobivusest,” arvas Aron. “Kliente, kes netipulga tagastavad, on, aga vähe. Enamik inimesi jääb peale prooviaega teenust kasutama.”

Aron tõdes, et suveajal kasvab Pärnumaal mobiilse interneti kasutamine kordi. Ühelt poolt on selle põhjus suvitajate arvukuses, teisalt on kasvanud mobiilse interneti üleüldine populaarsus, sest nii teenuse kui seadmete hind on soodsamaks muutunud.

“Võrreldes aastataguse ajaga, on andmeside mahud Tele2 Eesti võrgus kasvanud koguni kaheksa korda,” lisas toote- ja turundusjuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles