Koidu tänav on Käsmu pisim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsmu Koidu tänaval autoga sõita ei saa. Ega vist murukattega tänavaid Eestis tegelikult eriti palju polegi.
Käsmu Koidu tänaval autoga sõita ei saa. Ega vist murukattega tänavaid Eestis tegelikult eriti palju polegi. Foto: Meelis Meilbaum

Koidu tänavaid on Eestis küll palju, kuid Käsmus asuv autoga läbimatu ühe majapidamisega tänav pole just tavapärane nähtus. Kohalike sõnul on see aga alati nõnda olnud ja loodetavasti nii ka jääb.

Käsmus asuv Koidu tänav on pisike ja jääb puude varju, nii et võib möödujale ka märkamatuks jääda. Tänaval asub üks majapidamine, Koidu 3, kus küll vaid suviti elatakse.

Siiski on see tänav vägagi täisväärtuslik asula osa ning ei kavatse veel nii pea kuhugi kaduda.

Koidu tänav on selline väike olnud algusest peale – autoga, isegi rattaga praktiliselt läbimatu. Kuid suuremaks tegemise vajadust pole olnud, sest siis, kui teelõik loodi, sai hobusega ligi küll ja nüüd on võimalik seal edukalt liigelda jalgsi – tänapäevalgi on vanalinnades tänavaid, kus võimatu käsi laiali sirutada.

Kuid Koidu nime pole tänav kaugeltki mitte alati kandnud, teab rääkida Käsmu meremuuseumi juhataja Aarne Vaik.

“Need nimed mõeldi välja Vene ajal. Varem olid kohad nimetatud ikka talude järgi ja otseselt tänavanimesid palju just polnudki. Tänavate ümbernimetamine toimus 1970. aastatel, Nõukogude ajal, kui Käsmu ja Võsu taheti üksteisega liita,” selgitas Vaik.

Veel lisas Vaik, et Vene ajal olevat maid tükeldatud ning nii mõneltki krundilt võetud tükk sõidutee tarbeks, et oleks võimalik teistele kruntidele ligi pääseda.

“Need, kes siin maade jagamist ja jagunemist korraldasid, ei saanud ise ka päris täpselt aru, kuhu ja kuidas teed rajada. Sellepärast siin selline segadus ongi ja eks Võsul ja mujal ole sama lugu,” selgitas Vaik asjaolu, miks Koidu tänav on imeväike ning paikneb nõnda veidras kohas.

Enna Tiidemann on Käsmus elanud kogu elu. “Eks ta kummaline on, aga olen sellega juba harjunud,” muigas Tiidemann.

Väljast tulnud külalistele võib põõsaste varjus olev umbes 50meetrine rohukattega tänav näida vaatamisväärsusena, kuid neile, kes juba pikemalt Käsmus käivad, see tänav enam üllatust ei paku.

“Väga armas,” hindas Käsmu külavanem Robert Aasa tänava erilisust. “Nimi on arvatavasti lihtsalt välja mõeldud kunagise rahvamajajuhataja Alis Pikamäe poolt, kes võitles Käsmu ja Võsu liitmise vastu,” ütles Aasa, kes dokumenteerimata ajalugu kommenteeris. “Oli olukordi, kus siia saadetud kiri kandis lisaks Käsmule juba ka Võsu nime.”

Kohalik elanik Tiina Laulik rääkis, et veel praegugi ei taheta tänavate nüüdisaegseid nimesid kasutada, sest enamik Käsmus elavast rahvast on põline ning tänavaid tuntakse ikka endiste talunimede järgi.

“Teate, ma olen siin elanud juba 50 aastat, kuid minagi sain alles mõni aasta tagasi enda üllatuseks teada, et siin Koidu tänav asub,” ütles Tiina Laulik. “Eks see natuke veider ole kohalikul mitte teada,” muigas ta ning lisas, et ka Muuli tänav on pigem Klaukse ja Breedika järgi tuttav.

Lisaks sellele ütles Laulik, et üldiselt ulatusid tänavad ikka mereni välja.

“Minu mammagi, kes on 90aastane, ütles, et Eesti ajal pidi olema pääs merele, muud moodi polnud see mõeldavgi, kuid nüüd on uued omanikud oma maa kinni pannud ning mitmelt tänavalt otse mereni ei saa,” selgitas Laulik seda, miks Koidu tänav nii lühike on – vaid umbes 50 meetrit.

Kuigi tänav on pisike nii pikkuselt kui laiuselt, on see armas kõigile küsitletud kohalikele. Kas tänav aga alatiseks seesuguseks teerajaks jääb, ei osata kindlalt öelda. Külavanem arvas, et kui peaks hakatama arendama, siis arvatavasti tehtaks Koidu tänav ümber, kuid õnneks võtab vallavalitsus kohalike soove arvesse ning tänu sellele ei ole ka endise kaluriküla tänavaid veel asfaldiga liialt ära silutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles