Uus draamajuht uurib, kes ja mis ja kus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Lennuk (39) andis inter­­v­juu teatrikohviku ees Karl Men­ningu kuju juures.
Urmas Lennuk (39) andis inter­­v­juu teatrikohviku ees Karl Men­ningu kuju juures. Foto: Margus Ansu

Lavastaja ja näitekirjanik Urmas Lennuk sai esmaspäeval Tartu Postimehelt kuulda legendi: kui Karl Menningu kuju on esietenduse ajal seljaga teatrimaja poole, siis on valminud kehv lavastus.

Seda legendi ei olnud ta varem kuulnud. Ka asjalikku infot lisandus tema esimesel tööpäeval Vanemuise draamajuhi ametis rohkesti. Seni toimetas ta enamasti vabakutselise lavastaja ja näidendite kirjutajana ning Rakvere teatris palgalise näitekirjaniku ja loomenõukogu liikmena.

«Esimene tööpäev oli selleks, et aru saada, kes ja mis ja kus,» ütles ta. «Läheb veel aega, et ennast süsteemiga kurssi viia, et mõista, kas need asjad, mida mina olen mõelnud, on siin mõeldavad teha.»

Vanemuine andis draamajuhi väljavalimisest teada mullu sügisel. Seepärast on Urmas Lennuk saanud anda algava hooaja draamakavasse oma panuse – koostöös senise draamajuhi, nüüdse dramaturg-toimetaja Sven Karjaga.

Hooaja jooksul kavatseb Lennuk avastada nii endale ja teatrile kui ka vaatajatele Vanemuises seni varjul olnud loomingulist jõudu.

Uue draamajuhi enda soovitatud uuslavastustest nimetas ta Tim Firthi komöödiat «Kalendritüdrukud», mille lavastab Ott Sepp, ja Uku Uus­­bergi autorilavastust. Näitlejast lavastaja Tanel Jonase välja pakutud Martin McDonaghi draama «Kadunud käsi» oli ka Lennukil juba mõnda aega tähelepanu orbiidis.

Ise lavastab Lennuk draama «Tappa laulurästast» (autor Harper Lee), mille ta on ka dramatiseerinud. «See mingit pidi täiskasvanute Bullerby lugu on mind painanud pikalt,» lisas ta.

Vanemuise juht Paavo Nõgene avaldas lootust, et koos Urmas Lennukiga saab draamatrupp uue hingamise ning et nii truppi kui ka publikut ootavad ees põnevad ja elamusterohked teatrihooajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles