Ärma talus arutasid sada kokka Eesti toidu tulevikku

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Ärma talu koosviibimiselt
Hetk Ärma talu koosviibimiselt Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Täna tulid üle saja koka, taluniku, väiketootja ja töötleja, restoranipidaja, toiduohutuse ning Eesti toidu teemaga üldisemalt kokku puutuva inimese president Toomas Hendrik Ilvese ja Evelin Ilvese kutsel Ärma tallu, et arutleda Eesti toidu tuleviku üle.

President Toomas Hendrik Ilves ütles, et üritus viis kokku kokad, restoraniomanikud ning kodumaise toidu väiketootjad ja töötlejad.

«Eestis on vahemaad nii väikesed, et kõik, mida me sööme, võiks olla värske. Meie kodumaine toit on erakordselt kõrge kvaliteediga ning suurtööstuslik põllumajandus, mis on tihtipeale odav ja ebatervislik, ei tohiks kindlasti tõrjuda välja kodumaised väiketootjaid,» ütles president Ilves.

Eesti riigipea sõnul kasutab tema pere kohalike talunike toodangut. «Kõik meie piimatooted tulevad Pajumäe talust Arvo Veidenbergi käest, leiva- ja saiajahu saame Helmest, samuti on meil oma kurgi-Liivi ja muna-Maie. Loodame, et ka Eesti kokad hakkavad söögikohtades üha rohkem kasutama kohalikku toitu ning tänane üritus aitab vajalikke kontakte vahetada,» lisas president.

Arutelu juhtisid Evelin Ilves, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, ministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika kantsler Andres Oopkaup ning toidu- ja veterinaarosakonna toiduohutuse büroo juht Kairi Ringo, kokad Indrek Kivisalu ja Angelica Udeküll ning Pajumäe talu talunik Arvo Veidenberg.

Evelin Ilvese sõnul läks diskussioon kõikide külaliste osavõtul väga hästi. «Keerulisi ja tundlikke küsimusi arutati positiivses võtmes ning oma ala ekspertidega,» ütles Evelin Ilves.

Tema hinnangul on oluline, et meie rahvas, ennekõike meie lapsed, sööksid ökoloogiliselt puhast ja kohalikku toitu. «Enamasti on küsimus teadlikkuses ja suhtumises. Kõik saab alguse sellest, kas me võtame vaevaks teadlikult otsida ja väärtustada kohalikku toitu. Inimestel on üha rohkem elustiilist, kehvast toitumisest ja liikumatusest tingitud terviseprobleeme. Seda saame ise muuta,» rõhutas ta.

Juba aasta kingivad president Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves välisvisiitidel või Eestisse visiidile tulnud inimestele eestimaiste toidukaupadega korvi. Selle kaudu soovib presidendipaar tunnustada Eesti ettevõtjaid ja tutvustada nende tooteid. Toodete nimekirja koostades tehakse koostööd ka Eesti põllumajandus-kaubanduskojaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles