Käsmus lõppes neljas Viru Folk

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeses Käsmu külas toimuv Viru Folk toob kaasa liikluspiirangud.
Väikeses Käsmu külas toimuv Viru Folk toob kaasa liikluspiirangud. Foto: Meelis Meilbaum

Reedel alanud neljanda Viru Folgi, mille meeldejäävamaiks kontserditeks olid Litvintrolli, Haydamaky ning  eriprojekti "Tjörk - Tribute to Björk" ülesastumised, lõpetas pühapäeva õhtul Pantokraator ja Jaan Sööt..

Viru Folgi pealaval leidis täna aset Henry Laksi 50. juubelikontsert, kus üle pika aja oli suurel laval Henry Laks ise. Kontserdil astusid üles ka Lenna Kuurmaa, Jalmar Vabarna, Mikk Tammepõld, Robin Juhkental ja Kaire Vilgats. Lauljaid saatis ansambel Raul Vaigla juhatusel. Esitusele tulid laulud nii ansambli Seitsmes Meel repertuaarist kui palad Henry Laksi hilisemast loomingust. Igal aastal on Viru Folgi festivali raames leidnud aset üks suur juubelikontsert, seetõttu oli tegemist traditsioonilise ettevõtmisega.

Publiku menu osaliseks said ka Indigolapsed ning Brendan ja Declan Murphy Iirimaalt.

Täna taaspühitseti ka jumalateenistusega Käsmu kabeli orel, millele järgnes orelikontsert.

Eilse õhtu üks oodatumaid bände oli pealaval kell kümme alustanud  tempokat folkpunki esitav Ukraina  bänd Haydamaky, millele kaasa elades sai publik selja märjaks karata ja tantsida.

Haydamaky kaasakiskuvad lood, millest mõnedesse oli osavalt sisse põimitud viiteid rokiklassikale, näiteks AC/DC ja Motörheadi loomingule,  ja bändi liidri Oleksandr Yarmola karismaatiline esituslaad ei jätnud publikust külmaks küll kedagi.

Eile südaöösel alustas Viru Folgi Ingmani Merelaval tänavuse festivali üks põnevamaid eriprojekte "Tjörk - Tribute to Björk", mis on pühendatud Björgi tuhapilvi tekitavale loomingule. Silmi sulgedes kõlas Tuuli Tauli laul kohati nii björkilikult, justkui oleks nimekas laulja ise esinemas. Tjörk siiski ei üritanud lauljatari loomingut taasesitada, vaid oli leidnud oma põneva lähenemisnurga, mis tegi selle esituse tõeliselt nauditavaks.

Päeval  esinesid pealaval Zetod ja Kirjanike maja hoovis esitas temperamentset muusikat gipsy swingi band GipsyMania.  Eilse  festivalipäeva tõmbas käima Orelipoisi esinemine.

Reede õhtu tipphetkeks oli Viru Folgi peaesineja Litvintrolli hoogne ja kaasakiskuv esinemine.Litvintoll esitas nii avaldamata kui enamiku debüütalbumi „Rock’n’Troll“ lugudest, kaasa arvatud suurepärase keskajahõngulise folkmetalkaveri klassikalisest Judas Priesti loost "Breaking The Law", mis on üks parimaid töötlusi üldse.
Bändi laulja ja torupillimängija Andrei Apanovich, ütles peale kontserdit, et nad jäid siinse esinemise ja publikuga rahule ning kiitis festivali asukohta.

Viru Folgi esimese õhtu esimene kontsert oli Tartu viiuldajateviisiku Violin Violence ülesastumine.

“Ilm on oluliselt kehvem,” võrdles bändi Steve Lury & Andres Roots Roundabouti liider Andres Roots reedel pool tundi enne etteastet tänavust festivali kahe aasta tagusega, mil ta festivali külastas, ja ruttas lavale heliproovi. Vastuseks, et mida ta publikult ootab, vastas bluusimees – kannatust. “Ju on ka bluus kellegi rahvamuusika,” tõdes festivalikülastaja Esti Steve Lury & Andres Roots Roundabouti esinemist vaadates.

“Käsmus on taas kord mõnus. Litvintrollile sain käe pihku pista ja nad lubasid anda oma parima kontserdi, rohkem pole muusikuid veel kohanud,” ütles Viru Folgi peakorraldaja Peep Veedla enne esimest suurema lava kontserti. Valgevene bänd Litvintroll, mis ühendab kaasakiskuva lavalise karismaga virtuoosselt torupillikõlalise keskaja­hõngulise muusika ja temperamentse valgevene rahvamuusika käredakoelise folk-metal’iga, esines festivali peaesinejana reede õhtul.

Seekord astusid Käsmus üles mitmed ebatraditsioonilised kooslused: Svjata Vatra & Lea Liitmaa, Zetod & Jaan Pehk, Pantokraator & Jaan Sööt, Paabel & Märt Avandi.

Viru Folgi raames leidis aset umbes 40 kontserti esinejatega üheksast riigist.

Peale muusika olid festivaliprogrammis keskkonnateemalised loengud ja matkad. Muu hulgas sai kahel õhtul osaleda eelmisel aastal väga populaarseks osutunud nahkhiirte retkedel-loengutel.

Viru Folgi tänavune filmiprogramm oli valminud koostöös kinoga Artis ning tõi vaatajateni juba traditsiooniliselt põnevaid arhiivikaadreid, filmiklassikat, kuid ka ahjusoojalt valminud filme. KÄFF (Käsmu filmi- ja fotoprogramm) algas reedel mürtsuga, kui näidati Rootsi ja Prantsusmaa ühistööna eelmisel aastal valminud filmi “Müramuusika”, mis on veidra huumoriga kriminaalne lugu kuuest muusikaterroristist – kuus iseennast mängivat trummarit astuvad vastu halbade helide ja klassikalise muusika igapäevasele terrorile ühes Rootsi linnas, luues neljaosalise “linnasümfoonia”, mis keerab kõik täiesti pea peale.

Laupäeval sai kuulata Moses Maimoni loenguid “Tantra - ida seksuoloogia müsteeriumid” ja “Tiibeti ja India maagia ja saladused” ning pühapäeval teemal “Taimetoitlus - kas tervislik või mitte?”.

Hea mulje korraldusliku poole pealt jättis pealava juures asunud suitsetamistelk, mis muutis olemise mõnusamaks nii suitsetajate kui eeskätt mittesuitsetajate jaoks.

Vahelduva pilvisusega, oluliste sademeteta ja soe ilm kogu nädalavahetuse vältel oli festivali jaoks igati sobilik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles