Tamsalu kooli remont venib

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu käivad kibekiired Tamsalu koolihoone fassaaditööd.
Praegu käivad kibekiired Tamsalu koolihoone fassaaditööd. Foto: Arvet Mägi

Tamsalu gümnaasiumihoone rekonstrueerimistööd, mida 2010. aastal alustas tollase riigihanke võitnud ehitusfirma YIT Ehitus, pidid olema lõpetatud õppeaasta alguseks, kuid praeguse seisuga pole remondi lõpptähtajas selgust.

Seda tunnistas ausalt ja otsekoheselt firma Elinord Ehitus objektijuht Hindrek Rootsma. Elonord Ehitus jätkab YIT Ehituse poolelijäänud töid.

Mured Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimise ümber algasid tänavu jaanuaris, kui hoonekompleksi rekonstrueerija AS YIT Ehitus taganes oma lepinguliste kohustuste täitmisest. Ehitusfirma YIT Ehitus juhatuse esimees Margus Põim põhjendas lepingu katkestamist asjaoluga, et hanke aluseks olev ventilatsiooniprojekt oli vigane ning uue projekti koostamine ja selle järgi ehitamine oleks nõudnud lisakulutusi.

Uue riigihanke võitis Elinord Ehitus, kes jätkas ehitustöid juunis. Tööde lõpptähtaeg on planeeritud 31. oktoobriks.

Elinord Ehitus OÜ objektijuht Hindrek Rootsma rääkis, et koolihoone rekonstrueerimisel on veel palju teha. Käivad fassaadi-, ventilatsiooni- ja sanitaartehnilised tööd. Ehitatakse välistrasse. Koolihoone sees tehakse viimistlustöid. Korraga on objektil 30-40 töölist.

Hindrek Rootsma tunnistas, et ehitussektoris jätkuvad keerulised ajad. “Ehitussektoris sisehinnad tõusevad ja napib heade oskustega töölisi. Kuna ehitustegevus on elavnenud Soomes ja mujal Euroopa riikides, kus palgatase kõrgem kui meil, siis lahkuvad ehitusspetsialistid sinna, kus nende tööd paremini tasustatakse,” selgitas Rootsma. Objektijuht nentis, et praegu napib nii heade oskustega fassaaditöölisi kui maalreid. “Kõik see pärsib ehituse edenemist. Kui esialgu oli Elinord Ehitusel plaanis Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimine lõpetada 31. oktoobriks, siis praegu lükkub kooli remondi lõpetamise tähtaeg kindlasti edasi,” tõdes Rootsma.

Täpset tärminit ei soovinud ta prognoosida. Objektijuht nentis, et tegemata on umbes 80 protsenti kavandatud remondist.

Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimistööde tellija on Tamsalu vald. Vallavanem Toomas Uudeberg tunnistas, et muret on toonud see ehitus talle küllaga. “Tõsine probleem on see, et kaks asja peavad koos toimima: kool hakkab peale ja paralleelselt õppetööga tuleb kooli remondiga jätkata. Siinjuures ei tohi koolihoone remont õppetööd oluliselt segada,” rääkis vallavanem.

Ta selgitas, et nüüd, kui õppetöö pole veel alanud, saab ehitusel teha kõiki töid, septembris aga üksnes neid, mis õppimist ei sega. “Kui teisel pool on klassiruum, siis ei saa seina taga müra teha. Mul on kahtlus, et see võtab rekonstrueerimise tempot veelgi maha,” arvas vallavanem.

Tõsine probleem oli tema sõnul ka see, et peatöövõtja ei leidnud kohe alltöövõtjat betoonitöödele. “See takistas kõiki teisi töid. Talve lähenedes külmade ilmadega  betoneerimistöö efektiivsus väheneb ja kulud suurenevad ning see tekitab ehitajale lisaprobleeme.”

Objektijuht Hindrek Rootsma kinnitas, et tänaseks on betoneerimistööde tegija leitud. Kallinenud on ka rekonstrueerimise maksumus. 2009. aasta detsembris eraldas valitsus KOIT-kavast Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimise tarvis 1,56 miljonit eurot, millele lisandus 15% omaosaluse raha. Võrreldes kriisiaegse pakkumisega, on tööde maksumus suurenenud ja nüüd on see 2,2 miljonit eurot.

Tamsalu gümnaasiumi direktor Vardo Arusaar lausus, et väga tähtis on praeguses olukorras, kus koolimaja sees ja ümber käib ehitus, tagada õpilaste ja koolipersonali turvalisus.

“Nõudsin ehitajatelt, et esimeseks koolipäevaks tehtaks liiklemiseks korda koolimaja juures olevad teed ja ehitusala ümber paigaldataks turvapiirded,” rääkis direktor Arusaar ja teatas, et jätkuvate rekonstrueerimistööde tõttu toimub algklasside õppetöö Tamsalu kultuurimajas ning vanemate klasside tunnid gümnaasiumihoones. Õppeaasta avaaktus peetakse gümnaasiumi aulas. Vardo Arusaar on seda usku, et muredest ja probleemidest hoolimata lõpeb kooli remont peagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles