Juhtkiri: Tellingutes koolimaja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimine.
Tamsalu gümnaasiumi rekonstrueerimine. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Mõni aasta tagasi kirusime mustas masenduses kriisiaega, kui majanduslangus ulatus mitu kvartalit järjest üle kümne protsendi.

Nüüd on olukord muutunud. Eesti on piltlikult väljendades Euroopa kiire majanduskasvuga gasellide esireas. Kuid, oh üllatust-üllatust, mured ei kao. Võib öelda, et ühed mured asenduvad teistega.

Tõsi, ehitussektor, mis paar-kolm aastat tagasi oli lausa varjusurmas, on elavnenud. Elavnenud küll, aga see on toonud uue probleemide sasipuntra. Ehituse sisendhinnad on järsult kallinenud.

Nafta ja teised energiakandjad on teinud läbi suure hinnatõusu. Ja kallimaks on läinud nii raudbetoontooted kui muud ehitusmaterjalid, mille tootmine on energiamahukas. Samuti on kallinenud transport. Kõik see tõstab ehitamise hinda.

Aga töömees, kel piisavalt oskusi, kiikab nende riikide poole, kus tema tööd rohkem väärtustatakse. Seega on ehitussektor taas raskes seisus.

Kallinenud materjalid ja suuremat palka nõudvad ehitajad ei tee firmade elu kergeks. On neid firmasid, kes hambad ristis võtavad riske, ja neid, kes oma tegevuse objektil lõpetavad.

Tamsalul on kurvad kogemused nii koolimaja kui veetrassi ehitusel. Kahjuks pole tegemist harva erandiga. Kogu Eestimaa on täis problemaatilisi ehitisi.

Näiteks on selge, et Tamsalu kooli praegu valmis ei saada, sealsed lapsed peavad oma kooliteed alustama üle pooleli jäänud trassi ja läbi porimülgaste tellinguis koolimaja poole ronides.

Seni on ikka koolihooned õigeks ajaks valmis tehtud, tänane Eesti vabariik seda aga ei võimalda.

Kuidas sa koolijütsidele seletad, et riik ja rahvas hoolib neist, kui isegi koolimaja korda ei saa. Pole siis imestada, kui koolipingist tõusnuna noored siit riigist lihtsalt jalga lasevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles