President Ilvese poolt hääletas 73 saadikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänased presidendivalimised riigikogus võitis oodatult praegune riigipea Toomas Hendrik Ilves, kes loodetud vähemalt 75 hääle asemel sai 73 riigikogulase toetuse.

Kui loetud oli 68 häält, oli saalist kuulda hõredat aplausi. Indrek Tarand tõusis püsti ja aplodeeris koos teistega.

Presidendi poolt hääletas 73 saadikut, Tarand sai 25 poolthäält. Pärast oma tulemuse teatavaks saamist tõstis pressirõdul istunud Tarand käe võidukalt üles.

Kaks hääletussedelit olid kehtetud, kuna rist oli tehtud mõlema nime juurde. Üks sedel tunnistati kehtetuks, kuna see oli jäetud tühjaks. Pärast hääletustulemuste kindlaks tegemist saabus saali Ilves.

Esmalt õnnitles president Ilvest ja ulatas talle gladioolikimbu riigikogu esimees Ene Ergma.  Seejärel õnnitles presidenti peaminister Andrus Ansip ning istungi ajal saalis viibinud valitsusliikmed keskkonnaminister Keit Pentus, justiitsminister Kristen Michal ning sotsiaalminister Hanno Pevkur. 

Sündmuste käik

Presidendivalimisteks kokku kutsutud riigikogu istung algas kell 13 segadusega, kui presidendikandidaat Tarand püüdis istungi alguses istuda president Ilvese kõrvale.

Istungi juhataja Ene Ergma tegi Tarandile märkuse et presidenti pole veel valitud ja presidendi loožis on õigus istuda vaid presidendil.

Tarand sisenes riigikogu suurde saali tagumisest uksest, kust tavapäraselt tuleb saali vaid riigikogu juhataja. Jäädes presidendi loožis istuva Ilvese selja taha, näitas ta näpuga saali suunas, et oldaks vaikselt. Väidetavalt oli Tarandil plaan minna Ilvese kõrvale istuma. Lõpuks leidis ka Tarand oma õige tooli ning protseduur võis edasi minna.

Tänasel riigikogu istungil osalesid kõik 101 saadikut. Kell 14.12 lõpes hääletamine ning hääletuskast toodi suurde saali. Kuna riigikogu liikmetel polnud proteste, siis hakkas valimiskomisjon sadaikute silme all hääli lugema. Otseülekandest oli näha, et valimiskomisjoni liikmed jagavad hääletussedeleid kolme hunnikusse.

Indrek Tarand istus häältelugemise ajal pressirõdul ajakirjanike keskel. President Ilves häältelugemise ajal saalis ei viibinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles