Tervisliku liikluskäitumise ABC

, Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tammiste.
Tarmo Tammiste. Foto: Erakogu

Kooliaasta algus on endast märku andmas oma tavapärasel moel. Lapsed on tänavapildis tagasi ning koolitarbed poelettidelt kiiruga vähenemas. Eks meil kõigil ole septembrikuu saabumisega teatud ootusärevus hinges – kel õpingute kallale asumisest, kel kooliasjade soetamisest. Tõenäoliselt on vähe perekondi, kus keegi ei ole kooliteed alustamas või jätkamas.


Erakordselt kuum ja ilus suvi pakkus kindlasti kõigile piiritult rõõmu ja naudingut, mis aitab sügist naerusuiselt vastu võtta. Nagu eespool öeldud, suvekodudest vanaisa-vanaema juurest saabunud muretud rõõmsameelsed lapsed on arvukalt liikluspildis tagasi. Hooletu suvine elu on aga kindlasti meie väikeste ohutunnet mõjutanud. Rannas või maakodu põllul mängides ei olnud põhjust tähelepanu pöörata lähenevale sõidukile, veel enam – jälgida liiklusmärke. Siinkohal on aeg kodudes üle korrata liiklemise põhitõed, seda juba kergliiklejate jaoks muutunud liikluse õigusliku poole valguses.

Liiklusturvalisuse seisukohast vaadatuna lasub sõidukijuhtidel suur roll lastega seonduvate võimalike ohuolukordade ettenägemises. Ülekäigurajale lähenedes, bussist möödudes või majade vahel sõites ei ole alati vajalik suurimast lubatud kiirusest kramplikult kinni pidada. Kiiruse vähendamine ning valmidus pidurdamiseks oleks igaühelt ilmselt üsna suur panus liiklusohutusse.

Igal aastal alustavad oma esimest kooliteed tuhanded lapsed, kes vähemal või suuremal määral teevad seda siiski iseseisvalt, mis samamoodi nõuab meilt kõigilt tähelepanu ja eeskuju, et liiklus kulgeks ohutult. See on tõsine väljakutse eelkõige vanematele, sest erineb väga palju lasteaiarežiimist, mille puhul vahetu järelevalve oli tagatud kogu päeva.

Loodan siiralt, et nn kodutöö on juba tehtud ning õige lahenduskäik korratakse nendel esimestel päevadel üle. Kodutöö selles mõttes, et arusaam liiklusest kujuneb ajapikku ning seda paari päevaga ei kujunda.

Küll aga on viimane aeg koos lapsega tee kooli ja koju läbi kõndida ning arutleda, millised ohud seal esinevad ning kuidas nendest hoiduda.

Tuleb rõhutada, et liiklusturvalisuse tervislik seisund sõltub suuresti ohutundest – palju me tahame ettevaatavalt käituda ning milliseid riske võtame nõuks eirata. President Lennart Meri osundas ühes artiklis ohutundele ning märkis järgmist: “Nõustusin, sest tajun aega, ja aega on meil napilt. Aeg töötab meie vastu, aga mitte see ei tee mind murelikuks. Mind teeb murelikuks hoopis see, et ohutunne ei ole puudutanud rahvast.” Vaatamata sellele, et kontekst oli midagi muud kui liiklusturvalisus, sobib see ütlus ka käesoleva teemakäsitlusega. Seetõttu nimetagem meie kõigi esimeseks ülesandeks alanud kooliaastal tervisliku liikluskäitumise ABCd, kus rõhuasetus seatud ohutunde ajakohastamisele.

Ilusat ja turvalist kooliaasta algust meile kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles