Lasteaed Triin läheb miljonite eest remonti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaia Triin ehitusprojekti lõppmaksumus ulatub tõenäoliselt kahe miljoni euroni.
Lasteaia Triin ehitusprojekti lõppmaksumus ulatub tõenäoliselt kahe miljoni euroni. Foto: Meelis Meilbaum

Lasteaeda Triin ootab ees logistiliselt keeruline talv – maja renoveerimisega hakatakse pihta lähikuudel ning lapsed peavad mõneks ajaks mujal koha leidma. Linna omafinantseering projektis on aga tõusnud algsest pea kuuekordseks.

Lasteaia Triin renoveerimishanke võitis OÜ Triaad Grupp ja OÜ Sulane ühispakkumine. Rakvere abilinnapea Ain Suurkaevu sõnul tuleb 14. septembril linna, lasteaia ja ehitaja esindajate kohtumine, kus selguvad täpsemad tähtajad, kuid tegelikult soovitakse juba septembri lõpul töödega alustada. Lepingut linna ja ehitaja vahel pole veel sõlmitud.

Lasteaia Triin juhataja Diana Kuntori kinnitusel on kõik kaksteist lasteaiarühma praegu majas avatud ning sõlmitakse kokkuleppeid rühmade majutamiseks remondi ajaks.

“Kõikidele rühmadele kohti veel ei ole, aga kokkulepped on linna haridusasutustega – saame Kungla las­teaeda, algkooli, põhikooli, reaalgümnaasiumi, gümnaasiumi,” loetles Kuntor. Olemas on ka kokkulepped mõne eraasutusega: Lille kooliga, Mesimummu mängutoaga, kolledžiga. “Äripindade suhtes käivad alles hinnaläbirääkimised, peame oma eelarvest saama maksta asendusruumide rendi,” selgitas Kuntor.

“Erinevalt Kungla lasteaiast kolib Triin täiesti välja, seda seetõttu, et maja on teistsugune, ei ole mõeldav ehitamise ajal lastega seal olla,” märkis Suurkaev ning avaldas lootust, et tööd edenevad siiski kiirelt ning lapsed ei pea tervet aastat asenduspindadel olema.

Lasteaia renoveerimise käigus uuendatakse kogu majakarp, sealhulgas kommunikatsioonid. Varem on tehtud katusetööd ning vahetatud uksed-aknad.

Rakvere linna ehitusinseneri Marianne Klopetsi sõnul tuleb korraldada veel teine hange lasteaia õue kordategemiseks. “Õues on vaja teha haljastustööd, vahetada mänguväljaku atraktsioonid,” selgitas ta.

Õue- ja fassaaditööd jäävad kevadesse. “Ei taha Kungla lasteaiaga sarnast olukorda, et mänguatraktsioonid on paigas, kuid muru külvamata ning lapsed peavad terve talve aknast mänguväljakut vaatama, aga mängima minna ei saa,” lisas ta.

Lasteaia re­no­veeri­mis­töö­de maksumus on umbes 1,8 miljonit eurot, millest peaaegu
900 000 eurot moodustab linna omafinantseering, mis on täies ulatuses laen.

“Lisaks tulevad veel mööbel, köögiseadmed ja õueala rekonstrueerimine, kõigest sellest kujuneb kogu lasteaia ehitusprojekti lõppmaksumus,” täpsustas Suurkaev.

Kui Rakvere linnavalitsus 2009. aasta märtsis esitas läbi KOIT-kava EASi kohalike avalike teenuste arendamise programmi lasteaia Triin rekonstrueerimiseks rahataotluse, kinnitati omafinantseeringu suuruseks alla 160 000 euro.

Eeltaotluse esitamisel aga ei arvestatud ei käibemaksu määra tõusuga, amortiseerunud õueala mänguvahendite väljavahetamisega ega ehitushindade niivõrd kiire tõusuga. Lisaks tehti taotluseelarves arvutusviga, mille tõttu jäi lõppsummast välja köögiseadmete maksumus.

Et lisatoetust polnud võimalik eraldada, tuli Rakvere linnal omafinantseeringu osa suurendada peaaegu 900 000 euroni.

Möödunud aasta sügisel oli samuti päris mitu maakonna lasteaeda remondis ja lapsed veetsid päevi asenduspindadel. Nii hakkas Laekvere lasteaed aju­tiselt tööle Laek­vere põhikooli ruumides ning Viru-Nigula valla Vasta kooli lasteaed avas mudilastele oma uksed sel­leks tarbeks kohandatud rah­vamaja ruumides.

Ehitamine ve­nis Rakvere lasteaias Kungla ning lapsed paigutati väga erinevatele pindadele. Nii tegutses paar rühma mõnda aega ka­hes kontoriruumis. Rühmi majutasid veel Rakvere linna algkool, vene gümnaasium, põhikool, gümnaasium, Triinu lasteaed, Tiki-Triki eralasteaed ja Mesimummu mängutuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles