Juhtkiri: Palun tilli mitte näppida!!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsas.
Kapsas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Selle kunagi turul maitserohelise ees olnud sildil kirjutatuga tahame tähelepanu tõmmata hoopis ühele teisele probleemile. Nimelt on sagenenud juhtumid, kus selle asemel, et aed- ja juurvili mõistliku hinna eest turult osta, varastatakse see hoopis kaaskodanike põllulappidelt.


Teadlased on kindlaks teinud, et korilasel piisas neljast töötunnist päevas, et ennast ära toita. Kodanik, kes võõras aias või peenramaal vargil käib, võib lausa loetud minutitega endale toidupoolise kokku krabada.

Elame küll kiirel infoajastul, aga sedamoodi ajavõit ei ole küll kuidagi aktsepteeritav.

Ei usu ka, et rüüstamised seetõttu sagenenud on, et eestlased äkitselt ökotoitu on hindama hakanud.

Nälga tundma panev tegelik elu on oluliselt erinev meedia vahendusel poliitikutelt Eesti edulisuse kohta kuuldust. Halbadel aegadel on ennegi vargil käidud. Ja seda teed on läinud needki, kes seda varem pole teinud. Pangajuhtide üleskutsed, et kasinal ajal tuleb säästa, kõhtu suurt ei täida. Eks varaste seas on neidki, kel viina ostmise kõrvalt toidu jaoks raha enam ei jää. Süüa aga tahavad ju kõik.

Muidugi need, kellel väärtushinnangud paigas ja moraal kõrge, varastama ei lähe, pigem otsivad nad abi näiteks sotsiaalosakonnast, toidupangast, sugulastelt või headelt naabritelt.

Kindlasti aga on ka neid, kes varastavad ka siis, kui rahalised võimalused lubaksid ehk turultki mõne kilo kartuleid osta.
Kurb on see, et sageli on kannatanuteks eakamad inimesed, kes aastast aastasse, vahel tervisehäiretest hoolimata oma aiamaad hoole ja armastusega harivad. Ja nende töö läheb vastu taevast.

Paraku on aga nii, et need, kel vähegi aiapidamisstaaži, on varaste pärast omajagu närvirakke aastate jooksul juba kulunud.

 Ega selle vastu muu ei aita kui tõhusad turvameetmed: kuri koer, korralik tara ümber maalapi, nuga hambus, kasvuhoones valvamine ...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles