Uuring: kangema õlle poest eemaldamine säästaks inimelusid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlanna Krista Palmer töötab Kotka alkoholipoes, kus saab ka kangemat õlut.
Eestlanna Krista Palmer töötab Kotka alkoholipoes, kus saab ka kangemat õlut. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmese õlle (tähistusega III) müügilt kõrvaldamine Soome toidupoodides säästaks inimelusid ja vähendaks oluliselt kulutusi alkoholile, vahendab Taloussanamat värsket uuringut.


Uuringu kohaselt vähendaks kolmese õlle vahetamine lahjema ehk kahese (märgistusega II) vastu toidupoodides soomlaste kulutusi alkoholile 9 protsendi võrra ja hoiaks aastas ära 350 alkoholisurma.

Uuring lähtub sellistele järeldustele jõudmisel Rootsi varasemast kogemusest ja Soomes 2010. aastal kogutud andmetest.

Rootslased kolisid oma kolmese õlle spetsiaalsetesse alkoholipoodidesse juba 1977. aastal. Sellest ajast on seal toidupoodides müüdava õlle alkoholisisalduse ülempiiriks 3,5 protsenti.

Selle muudatuse tulemusel pöördus üle kümne aasta Rootsis kestnud alkoholisurmade kasv langusele ja kulutused alkoholile vähenesid 12-15 protsenti.

Soomes korraldatud uuring näitas, et seal oleks taolise ümberkorralduse mõjud samasuunalised kui Rootsis.

Praegu on Soomes toidupoodides müügil näiteks õlu Karhu III alkoholisisaldusega 4,6 protsenti ja Karhu II alkoholisisaldusega 3,5 protsenti. Üle 4,7 protsendi õlled on müügil vaid alkoholipoodides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles