Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Juba üle kuu aja on olnud võimalik Tamsalu valla põldudel asuvatelt silopallidelt veerida lauset, mis kutsub ühiselt pankadest raha välja võtma, et pangad põhja lasta.

Kes seda kirjutatut ikka omaks tunnistada tahab, kui asja vastu on huvi tundnud ka politsei. Kuid alles pärast seda, kui Virumaa Teataja läinud nädalal sellekohase foto avaldas.

Tõepoolest, iseenesest kätkeb niisugune üleskutse ohtu riigi julgeolekule, teisalt võib iga mees oma maa peal ju omi mõtteid vabalt väljendada. Isegi sellisel kummalisel kombel, nagu tehti Vajangu mail.

Lätis lööb laineid juhtum, kus kohalikus lehes devalveerimisohust kõnelnud kõrgkooli majanduslektor pisteti kaheks päevaks pogrisse. Seejärel kerkis üles küsimus, kas sõnavabadus Lätis ikka veel kehtib.

Küsimus on põhjendatud, sest on teada, et Rahvusvaheline Valuutafond, millega meie lõunanaaber praegu läbirääkimisi peab, soovitab lati devalveerida, mida valitsus teha ei taha. Aga kes siis poodu majas köiest räägib, ju sealt ka selline ettevaatlikkus.

Meilgi langeks praeguses majandusolukorras devalveerimisjutud viljakasse pinda. Ega siis tühjast ei hakka kõiksugused majandusanalüütikud ja poliitikud üksteise järel rääkima, et krooni devalveerida ei ole mõtet.

Selliseid sõnavõtte võis läinud nädala jooksul Eesti infomaastikul ohtralt näha-kuulda. Inimesi püütakse küll maha rahustada, kuid pigem mõjub see just ärritavana.

Inimesed aga tormlevad poes tempokalt, nagu poleks aru saadudki, et tarbimispidu on lõppenud. Vaadake, mis toimub nädalavahetustel kas või meie Põhjakeskuses.

Laupäevane Pärnu Postimees aga kirjutab oma juhtkirjas devalvatsioonitondist, kuid rahustab ka, et Eesti inimestel ei ole põhjust tõtata kroone valuutaks vahetama, sest meie rahanduse seis pole halb.

Vaevalt selle juhtkirja autor meil pokri pannakse, kuigi Pärnu asub Lätile lähemal.

Kommentaarid
Copy