100aastane Võhma seltsimaja ootab remonti

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Pärna näitab saali seina, kust krohv maha koorub. Paraku ei ole see veel maja kõige kehvemas seisus koht.
Diana Pärna näitab saali seina, kust krohv maha koorub. Paraku ei ole see veel maja kõige kehvemas seisus koht. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja


Kehvas seisus Võhma seltsimajas algab kevadel remont, millest läbi sadava katusega hoones on ammu unistatud.


PRIA otsustas eraldada kehvas seisus Võhma seltsimajale 60 000 eurot, millega saab omaosaluse lisandudes ära teha esimesed kõige hädavajalikumad tööd. Esimese etapi kogumaksumus on 68 320 eurot.
MTÜ Võhma Seltsimaja juhatuse liige Diana Pärna tunnistas, et praegu on 100aastane hoone väga nutuses seisus: majas on külm, krohv langeb seintelt, eriti kehvad on tualettruumid, ja mis kõige hullem – katus sajab läbi.
Kuigi esialgu pidid tööd pihta hakkama juba sel kuul, lükkuvad need OTO Ehitus OÜ juhatuse liikme Tarmo Eessaare sõnul kevadesse, sest ehitajad on teistel objektidel hõivatud. “Suudaksime töödega pihta hakata ka novembrikuust, aga siis ei ole sellel asjal enam mõtet, sest talv tuleb peale,” selgitas Eessaar.

Seltsimaja rekonstrueerimise ja laiendustööde esimese etapi käigus ehitabki Kadrina ettevõte majale juurdeehitise, vahetab ära katuse ja kõik uksed-aknad ning korrastab hoone põhjafassaadi.
Juurdeehitisse tulevad tualettruumid meestele ja naistele, garderoob, üks käsitöötuba, ruumid koos pesemisvõimalusega näiteringide või esinejate jaoks.
“Millal siin viimati remonti tehti, mina tõesti ei tea, aga need 20 aastat, mis ma siin külas olen elanud, on tehtud pisiremonti – ahjusid parandatud,” meenutas Pärna, lisades, et varem tegutses hoones Võhma Naisselts, mis koosnes põhiliselt vanematest inimestest, kel polnud remondiks raha kuskilt võtta.
“Igatahes au ja kiitus neile, et nad selle maja alles hoidsid. Kui neid poleks olnud, siis suure tõenäosusega oleks see maja maha müüdud,” kiitis juhatuse liige memmesid.
2008. aastal valiti seltsile uus juhatus ning asuti PRIAst taotlema raha maja remondiks. Esimesel korral jättis maakondlik komisjon MTÜ Võhma Seltsimaja toetuse saajate seast välja.
Sel aastal käis komisjon taotlejatega kohapeal tutvumas ning leidis seltsimaja taotluse põhjendatud olevat. “Ma pean kiitma selle aasta komisjoni, et nad tulid kohale vaatama,” tunnustas Pärna komisjoni ning märkis, et komisjoni liikmed olid väga imestunud, kuuldes, et seltsimajas nii palju toimub.
Lisaks PRIA toetusele peab selts leidma omaosaluse. Kuigi seltsi tegevust toetab ka Vihula vald, kutsubki selts enda toetuseks ostma nimelisi katusekive, mis esimese naisseltsi kogutud rahast soetati.

“Meie endine juhatuse liige Rene Treial pakkus välja, et kunagi, kui Estonia teatrit ehitati, oli nimelisi katusekive müüdud. See ei tähenda, et katusekivile on nimi kirjutatud, aga sa ise tead, et oled mingisuguse osa andnud hoone ehituseks,” selgitas Pärna.
Kui kaua kogu maja kordategemiseks läheb, ei osanud ta öelda, kuid lubas, et nad pingutavad nii kaua, kui hoone valmis, sest kooskäijaid seal jagub ja tulijaid on nii naaberküladest kui kaugemalt ning selts kasvab pidevalt. Viimasel paaril aastal on liikmeid olnud 60-70 vahel.

Toetus

• Võhma seltsimaja remondiks saadi raha PRIA meetmest 3.2 ehk külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles