Riik kohtleb Ida-Virumaa vene laste õpetajaid ebavõrdselt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaal on eesti õppekeelega koole,kus eesti lapsed on vähemuses.
Ida-Virumaal on eesti õppekeelega koole,kus eesti lapsed on vähemuses. Foto: Panther Media/Scanpix

Staažika Kohtla-Järve õpetaja Urve Kilgi arvates diskrimineerib riik Ida-Virumaa eesti koolide pedagooge, kuna maksab lisatasu vaid venekeelsetes koolides töötavatele eesti keele õpetajatele, jättes lisarahata nende eesti koolides muukeelsete lastega vaeva nägevad kolleegid.

«Oleks ülim aeg ülekohus lõpetada ning maksta toetust ka eesti koolides muukeelseid lapsi õpetavatele pedagoogidele. Kui just kõigile kuidagi ei saa, siis vähemalt algklasside ja eesti keele õpetajatele, kelle töökoormus on palju suurem kui näiteks Pärnu kolleegidel,» kirjutas staažikas õpetaja Urve Kilgi oma Põhjarannikus ilmunud arvamusloos. «Millist tohutut energiat, lisatööd, valu ja vaeva nõuab algklasside õpetajalt töö nende mudilastega!» rõhutab Kilgi ja küsib, kas selline tohutu pingutus ei vääri kompensatsiooni.

Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi teises klassis õpib õpetaja Ülle Toomjärve käe all 23 last, kellest 12 on pärit puhtalt vene peredest. Neli last on peredest, kus ema on venelanna ja isa eestlane ning kus kodune keel on vene keel. «Nii et eesti lapsi on mul klassis 7 ja neistki kolm nõrgukest, kellele ma peaksin rohkem tähelepanu pöörama, aga ma lihtsalt ei suuda,» rääkis õpetaja.

Toomjärve sõnul on sellises klassis töötamine suur lisakoormus ning pärast tunde tuleb tal vene lapsi järele aidata. «Mul on poisike, kes meie esimesse klassi tuli  keelekümblusklassist. Vanem tahtis, et käiks eestikeelses koolis, aga ta ei ole võimeline teistega koos etteütlust kirjutama ja ega ta ei loe veel ka,» tõi ta ühe näite ning lisas, et last istuma jätta ei tohi ja nii tuleb õpetajal pärast tunde temaga vaeva näha. «Raske on nii lapsel kui ka õpetajal,» tõdes Toomjärv.

Mingit lisatasu pole Toomjärv aga sellise ületunnitöö eest kunagi saanud. Õpetaja sõnul oleks abi sellestki, kui nad saaksid iga päev ühe tasustatud tunni lisaks, mida saaks kulutada vene lastele eesti keele õpetamiseks.

Haridusministeeriumist kinnitati Postimehele, et järgmise aasta eelarve projektis on Ida-Virumaal eesti keeles õpetavatele õpetajatele lisatasu maksmiseks ette nähtud 191 700 eurot.

«Millised on toetuse jaotamise põhimõtted ja kui paljudele õpetajatele ja koolidele seda maksma hakatakse, sõltub mitmest asjast,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva. Ta lisas, et mitmed omavalitsused (näiteks Kohtla-Järve ja Sillamäe) on korrastamas koolivõrku, õpetajatele toetuste maksmisega samas valguses tuleb vaadelda toetusi, mis ette nähtud vene õppekeelega koolidele üleminekuks valdavalt eestikeelsele gümnaasiumiõppele.

«Nendest asjaoludest lähtuvalt selguvad need koolid ja omavalitsused, mis Ida-Virumaa piirkonnas jäävad kõige nõrgemasse olukorda. Välistatud ei ole ka võimalus, et toetust hakkavad saama eesti õppekeelega üldhariduskoolide õpetajad,» selgitas ametnik.

Ministeeriumi hinnangul ei ole vaja lausdoteerimist, vaid toetada on tarvis just neid koole, mis asuvad valdavalt muukeelses piirkonnas ning kuhu on kõige raskem leida õpetajaid, kes oskaksid oma ainet õpetada riigikeeles.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles