Juhtkiri: Õpetaja palk

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: jupiterimages.com

Viimastel nädalatel on õpetajate palga teema olnud arutlusel meediakanalites, suhtlusvõrgustikes ja erakondade tagatubades. Suhtlusvõrgustikus Facebook on kommuunil “Õpetajale vääriline palk” suisa üle 10 000 liikme.


Postimees avaldas linnade-valdade pingerea, mis lähtub sellest, kui palju õpetaja seal 2010. aastal keskmiselt palka sai. Lääne-Virumaa omavalitsusi võib leida nii tabeli ülemisest kui alumisest osast. Nii on seal näiteks Kunda linn teisel kohal ja Viru-Nigula vald 219. positsioonil ehk tagantpoolt kolmas.

Paraku tundub tehtud arvutusi vaadates, et on võetud lihtsalt palgaraha ja jagatud see õpetajate arvuga ehk saadud aritmeetiline keskmine, jättes arvesse võtmata asjaolu, et päris paljud õpetajad töötavad mitmes koolis korraga, sest väiksemad koolid ei suuda neile täiskoormust pakkuda.

Näiteks saab paralleelklassideta põhikool keemiaõpetajale tagada vaid mõnetunnise nädalakoormuse. Nii käib keemiaõpetaja mitmes koolis ja saab oma täispalga ikkagi kätte. Aga selliselt tehtud statistika puhul võib kolmes koolis töötav keemiaõpetaja keskmise kõvasti alla kiskuda.

Rakvere vallavanem Aivar Aruja selgitab tänases lehes, et täiskoormusega töötav õpetaja teenib nende vallas brutotuluna koos lisatasudega kindlasti üle 800 euro, mis on umbes viiendiku võrra suurem kui valla keskmine palk. Ta tõdes küll, et pedagoogi kvalifikatsiooni omava täiskoormusega õpetaja põhipalk on 645 eurot. Sellele lisanduvad klassijuhatamise ja ringide juhendamise tasu ning ka kolleegi asendamise eest on võimalik saada pisukest lisaraha.

Muidugi ei ole küll kõik õpetajad klassijuhatajad ja ringitöö juhendajad ning asendamine on üldjuhul lühiajaline ja ajutine. Samuti ei piirdu õpetaja töö koolitundide andmisega, sest vaja on tunde ette valmistada, arenguvestlusi pidada, lapsi teatrisse ja õppekäigule viia.

Olgu nende arvutustega nüüd kuidas on, aga õpetajatöö, mis enamasti tähendab korda rikkuvatele õpilastele läbi raskuste teadmiste edasiandmist, väärib kindlasti paremat tasustamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles