Aivar Aruja: omavalitsusjuhid õpetajate palgarahaga ei mängi

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veltsi lasteaed-algkooli lapsed ei oska aimatagi, et rahandusministeerium ja Postimees arvavad, nagu saaks nende head ja toredad õpetajad oma töö eest vaat et näljapalka.
Veltsi lasteaed-algkooli lapsed ei oska aimatagi, et rahandusministeerium ja Postimees arvavad, nagu saaks nende head ja toredad õpetajad oma töö eest vaat et näljapalka. Foto: Arvet Mägi

Rakvere vallavanem Aivar Aruja ei ole kuidagi nõus Postimehes avaldatud arvutustega. “Nagu öeldakse – on väikesed valed, suured valed ja statistika, ja taas kord on see ütlemine kahjuks tõeks osutunud,” lausus ta.

Aruja sõnul maksab Rakvere vald õpetajatele isegi rohkem palka, kui riik seda nõuab. Nii eraldas riik 2010. aastal vallale õpetajate palgarahaks veidi alla 2,8 miljoni krooni, vald aga kulutas õpetajate palkadele õige napilt vähem kui 3,2 miljonit krooni.


Kui Postimees on vallavanema arvates võtnud aluseks ilmselt õpetajate palgaraha ja jaganud selle õpetajate arvuga, siis võib tulemus isegi õige olla. Aga arvesse tuleb võtta seda, et väikeses vallas töötab osa õpetajaid osalise koormusega.
“Nii käib Lasilas näiteks keemiaõpetaja, kes muidu töötab mujal, kuid meil annab neli tundi nädalas ja saab vastavalt sellele palka, samuti keskkonna- ja loodusõpetuse õpetaja, kes annab vaid mõne tunni nädalas,” rääkis Aivar Aruja. Ka Veltsi koolis on ametis muusikaõpetaja, kelle koormus on 0,14 kohta.
Vallavanema sõnul võiks ju võtta keemiaõpetaja, kellele pole piisavat töökoormust anda, ja panna ta veel kehalise kasvatuse õpetajaks, ent laste seisukohalt on olulisem, et õpetaja oleks oma ala spetsialist.
“Lõviosas on tegemist kvalifitseeritud õpetajatega, kes saavad ka vastavalt oma kvalifikatsioonile palka,” selgitas vallavanem ja lisas, et kui riiklikult on õpetaja palga alammäär 644,04 eurot, siis Rakvere vallas makstakse 645 eurot.


Põhipalgale lisanduvad enamikul õpetajatel veel 65 euro suurune klassijuhatamise tasu ning tasu ringide juhtimise eest.
Rakvere vallavalitsus arvutas välja, et täiskoormusel töötav õpetaja teenib Rakvere vallas kindlasti üle 800 euro kuus.
“Jagasime ühe kuu palgaraha õpetajakohtadega, mida vallas on 11,8, ja saime 868 eurot, aga selles arvestuses on sees ka kahe kooli direktorid, kelle palk õpetajate omast pisut suurem. Kuid direktoreid välja jätteski on tulemus kindlasti üle 800 euro kuus,” kõneles vallavanem.
Aruja sõnul lisanduvad sellele summale veel ajutised asendustasud ja lisatasud projekti korras tehtud tööde eest ning nii kerkib õpetajate tegeliku töötasu suurus veelgi.
Vallavanem tõi raamatupidamisest palgaarvestuse lehed, kattis ajakirjaniku eest õpetajate nimed kinni ja loetles: “Täiskohaga õpetaja, kuupalk 780 eurot, täiskohaga õpetaja, kuupalk 800 eurot, siis 890 eurot, 920 eurot, kõige väiksem täiskohaga õpetaja palk on 675 eurot.”


Et vallavalitsuses välja arvutatud numbrid räägivad sootuks teist keelt kui Postimehe omad, on Aivar Aruja pahane ka üleriigilise ajalehe juhtkirja peale.
“Sellise statistika põhjal tehakse järeldusi, et kas omavalitsusjuhid panevad raha taskusse või on koolides kvalifitseerimata õpetajad,” pahandas Aivar Aruja.
“Nii kergekäeliselt ei tohiks küll asjale läheneda,” lisas vallavanem. “Kui ma oleksin rumal vallavanem, siis ütleksin direktorile, et otsi õpetajateks hästi odavad inimesed, et saaksime raha kokku hoida,” ütles Aruja.


Aivar Aruja sõnul ei ole ka lapsevanemad nii lollid, et viiksid oma lapsed kooli, kus puudub kvalifitseeritud kaader. “Lapsevanematel on ikka nii hea sotsiaalne vaist küll, et nad ei pane oma last kooli, kus treialid matemaatikat õpetavad.”
Just hea personal on Aruja selgitusel üheks põhjuseks, miks vald hoiab alles tillukest Veltsi kooli.
“Mõni aasta tagasi juhtus nii, et meie Veltsi kooli klassikaaslased lõpetasid gümnaasiumi sedasi, et kaks said kuldmedali ja üks hõbeda, kaks neist lõpetas kooli Haljalas ja üks Rakveres,” tõi Aivar Aruja näite.
Vallavanem nentis, et loomulikult ei saa selle näite puhul üldistusi teha, sest nii andekate laste sattumine väikese kooli ühte lendu on harukordne, ent ometi on laste heade tulemuste taga ka Veltsi kooli algklasside õpetajate tubli töö.


Aivar Aruja kinnitusel hoiab riigikontroll valdadel päris usinalt silma peal ja kui kusagil oleks avastatud, et õpetajate palgaraha kuhugi kõrvale pannakse, oleks see ammu juba üleriigiline uudis olnud.
“Lisaks on õpetajatel päris tugev ametiliit, kes hoiab silma peal, et pedagoogidele palkadega liiga ei tehtaks,” sõnas Rakvere vallavanem.
“Mõnikord võib ju juhtuda, et oled ise kusagil silma kinni pigistanud või natuke libistanud, aga selline statistika ajab küll hinge täis, kui sa tead, et selle koha pealt on kõik asjad korras ja siis hakatakse väitma, et statistika kohaselt ei ole,” rääkis Aivar Aruja.


Rakvere vallavanem, kes on ametis olnud juba väga pikka aega, julges kinnitada, et tegelikult ei maksa ükski omavalitsus kvalifitseeritud õpetajatele vähem, kui riigi kehtestatud miinimum ette näeb.
“Kui õpetajad ise seda statistikat loevad, siis nemad saavad ilmselt aru, sest teavad ju oma palka ja oskavad arvutada, et kui tema saab 800 eurot palka, siis selleks, et keskmine tuleks 556 eurot, peab keegi saama kõvasti alla 400 euro. Ja ta teab kohe, et selleks on see pedagoog, kes käib meil teise kooli kõrvalt,” arutles vallavanem.
“Kui mina teemat ei valdaks ja niisugust statistikat loeks, siis mõtleksin, et on ikka põrsad küll,” lisas Aruja.


Vallavanem rääkis, et kui Rakvere valda poleks tabelis ühe kehvemana välja toodud, ei oleks ta hakanud asjasse üldse süvenema. “Ilmselt oleksin lasknud silmadel üle käia ja mõelnud, et ju siis neil ongi lood nii kehvad ja pedagoogid ilma kvalifikatsioonita,” lausus ta.


Aivar Aruja hinnangul ei ole praegu kõne all küsimus, kas õpetaja palk on paras või mitte.
“Kui me võtame Rakvere valla, siis meie õpetajad teenivad valla keskmisest umbes 20% rohkem, iseasi on, kas see palk on suur või väike,” kõneles vallavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles