Riik tahab keelata gümnaasiumide rahastamise põhikoolide arvelt

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuristiku gümnaasium.
Kuristiku gümnaasium. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Haridusministeerium soovib muuta riigilt kohalikele omavalitsustele eraldatava haridustoetuse korda nii, et see jaguneks sihtotstarbeliselt põhikooli- ja gümnaasiumiastme vahel.

Ettepaneku viia sisse uus kord, mis hakkaks kehtima 1. jaanuarist 2012, tegi haridus- ja teadusministeerium valitsuskomisjoni ja omavalitsusliitude koostöökogu eelarveläbirääkimistel, teatas pressiesindaja.

Ettepaneku järgi ei saa enam põhiharidusele mõeldud vahendeid kasutada gümnaasiumihariduse rahastamiseks ja vastupidi. Erandite tegemine on võimalik kohaliku omavalitsuse põhjendatud taotluste alusel.

Kehtiva korra kohaselt eraldatakse omavalitsustele toetust põhi- ja gümnaasiumihariduse korraldamiseks ühe summana. Praegune ristsubsideerimise võimalus tekitab olukorra, kus ebapiisavalt on raha nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiastmel, mille tulemusena ei saa maksta õpetajatele kõrgemat töötasu ning kannatab õppe kvaliteet.

Haridusminister Jaak Aaviksoo on seisukohal, et koolihariduse riigipoolne toetamine peab olema jätkuvalt meie väga tugeva põhihariduse kvaliteedi ja õpetaja töö väärtustamise võti.

Kohalikud omavalitsused peavad 491 kooli ning riik eraldab kohalikele omavalitsustele koolide pidamise toetuseks käesoleval aastal 200,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles