Virumaa Teataja pressisõber on Peeter Hussar

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Hussar.
Peeter Hussar. Foto: Teet Suur

Virumaa Teataja kuulutas lõppeva aasta pressisõbraks loodusemees Peeter Hussari, pressivaenlase tiitli väärilist ajakirjanikel tänavu välja tuua ei olnud, sest kõik suhtlesid ajakirjandusega ja seeläbi avalikkusega meelsasti.

 Virumaa Teataja ajakirjanike hääletamise tulemusena sai pressisõbra tiitli RMK Sagadi metsamuuseumis töötav ja loodusretki korraldav Peeter Hussar, kes on alati varmas kommenteerima loodusteemasid, mida viimasel aastal sagedasti ette tuli. Hussari antud kommentaarid olid selged ja asjakohased.

Auhinnaks taies
Poliitika- ja majandusteema kõrval on tähtis koht ka pehmetel väärtustel. Rasketel aegadel otsivad inimesed üha enam tuge loodusest ja Peeter Hussari professionaalse abiga on Virumaa Teataja lugejad saanud vajalikku hingekosutust ja teadmisi.


Pressisõbra kandidaadina esitasid Virumaa Teataja ajakirjanikud veel kohalikke poliitikuid, nagu Kunda linnapea Allar Aroni, Rakvere linnajuhid ja meilt valitud parlamendisaadikud, aga samuti Tapa koolijuhi Elmu Koppelmanni.


Virumaa Teataja pressisõber saab Riho Hüti klaastaiese, mis sümboliseerib selle omaniku läbipaistvat tegevust. Auhind antakse kätte konkursi "Aasta tegu 2008" tulemuste väljakuulutamisel jaanuaris.


Läinud aastal kuulutati Virumaa Teataja pressisõbraks toonane politseijuht Enn Kuusik ja pressivaenlaseks keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Enne seda on pressisõbraks saanud maavanem Urmas Tamm ja Tapa abivallavanem Teet Koitjärv. Pressivaenlaseks on nimetatud veel Juhan Aare.


Pressisõber Padar

Aastavahetuse paiku valivad pressisõbra ja -vaenlase paljud teisedki väljaanded, samuti Eesti Ajalehtede Liit.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) liikmeslehtede peatoimetajad ja väljaandjad valisid liidu eilsel aastakoosolekul 2008. aasta pressisõbraks rahandusminister Ivari Padari.


EALL põhjendas Padari pressisõbraks valimist sellega, et ta on olnud viimastel aegadel ajakirjanduse üks konstruktiivsemaid partnereid, ütles BNSile EALLi tegevsekretär Maige Prööm.


EALL leiab, et Ivari Padar mõistab ühena vähestest ajakirjanduse olulist rolli demokraatlikus ühiskonnas.
Aasta pressivaenlase tiitli pälvis andmekaitse inspektsiooni endine peadirektor Urmas Kukk.


Urmas Kuke valimist pressivaenlaseks põhjendas EALL sellega, et tema juhtimisel muutus andmekaitse inspektsioon vaid keelavaks institutsiooniks.


Ajalehtede liidu hinnangul tõlgendab andmekaitse inspektsioon andmekaitseseadust pidevalt meelevaldselt. EALL tõi näiteks koolilõpetajate nimekirjade avaldamise ja sünnipäevaõnnitluste raadios ettekandmise juhtumid.


Läinud aastal oli pressisõber sotsioloog Andrus Kivirähk ja pressivaenlane peaminister Andrus Ansip.
Pressisõbra ja -vaenlase valimise eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, kuidas avaliku elu tegelased suhtlevad ajakirjanduse ja seeläbi avalikkusega.

Pressisõber annab vajalikus mahus ja operatiivselt teavet ning julgeb välja öelda oma seisukohad ka rasketes küsimustes.
Pressivaenlane ei suhtle pressiga ja selle kaudu avalikkusega ladusalt ja on pressile raskesti kättesaadav.

Tiitlikandjad
Mart Laar ja Lennart Meri on ainsatena valitud nii pressisõbraks kui ka pressivaenlaseks.
Lennart Meri valiti pressivaenlaseks koguni kahel korral - 1994. ja 1999. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles