Rekkamehed ja bussijuhid lähevad täna palgalisa küsima

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokid.
Veokid. Foto: Raigo Pajula

Täna saavad alguse transporditöötajate kõnelused Autoettevõtete Liiduga, mille eesmärgiks on maanteetranspordi töötajate palgatõus ja sektori valupunktide lahendus, et ettevõtted saaksid tegutseda jätkusuutlikult ja ausa konkurentsi tingimustes. Pooled loodavad kiiret kokkulepet, kuid läbirääkimised võivad siiski kujuneda üsna raskeks.

Lisaks Transpordi Ametiühingu ja Autoettevõtete Liidu esindajatele osalevad läbirääkimistel majandusministeeriumi esindajad, kelle võimuses on suunata Eesti transpordipoliitikat nii ühistranspordi kui kaubaveo valdkonnas.

Kohal on ka riikliku lepitaja asetäitja Raivo Paavo, kes lisab üritusele pidulikkust, sest lepitustoiminguid esialgu vaja ei ole, teatas transpordi ametiühing.

«Alustame palgakõnelusi seekord üpris üksmeelsetes oludes. Kõik osapooled näevad vajadust palkade tõusuks ja tajuvad sarnaselt sektori ees seisvaid probleeme,» kommenteeris Transpordi Ametiühingu esimees Peep Peterson.

«Mehed-naised vajavad korralikku palka ja tööandjad kindlustunnet, et nad seda ka maksta suudavad.»

Transpordiala tööandjad on sektoritaseme kollektiivlepinguid sõlminud juba 20 aastat ja taganud sellega vähemalt bussiturul suhtelise stabiilsuse ja võrdse konkurentsi.

Petersoni sõnul on nende tööandjad Eesti mõistes ainulaadselt läänelikud ja teistele heaks eeskujuks. Sarnaseid leppeid on sõlmitud veel vaid tervishoiu valdkonnas.

«Sõlmitud lepingutest oleks töötajatele, ärile ja ka riigile rohkem kasu, kui riik oma järelevalvemeetmetega paremini kaasa tuleks,» ütles Peterson ja tunnistas, et sel eesmärgil ongi läbirääkimistele kaasatud ministeeriumi esindajad.

Sektorilepe puudutab ligi 10 000 transporditöötajat ja sadu ettevõtteid bussi- ja autoveo valdkonnas.

Viimane samasugune lepe allkirjastati riikliku lepitaja vahendusel 2007 aasta lõpus, kui sellele andis kaasallkirja ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles