Juhtkiri: Argipäev ja pidupäev

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Järgmisel nädalal avab oma uksed Rakveres uus Rimi kauplus, Vaala keskusse tuleb esimesena Eestis Hispaania taustaga kodukaupade pood Apelsin, Kundas tehakse peagi lahti vast valminud ujula.

Uute poodide avamist jälgides tekib küll paljudel küsimus, kas kauplused majanduslanguse tingimustes ikka ära elavad.

Kõik püsima ei jää. Jäävad tugevamad. Kriisid on väljakutse. Need, kes tahavad ja suudavad areneda, arenevad. Olgu siis kaubavalikus või kvaliteedis, teeninduskultuuris, uudsetes lahendustes või milleski vanas, heas ja turvalises, millega nende püsikliendid on harjunud ja mille arvelt allahindlusi ei tehta.

Selge on seegi, et kaupmehed ei saa toodetele enam nõnda kopsakaid juurdehindlusi panna, sest muidu jääb kaup lihtsalt kätte. Ja eks pärast jõule, uue aasta hakul, ole ka näha, millised poed püsima jäävad ja millised oma uksed kinni peavad panema.

Kui võrrelda tänavust jõuluaega kaubanduses möödunutega, siis kipub see varasemate aastate lämmatava tingeltangli kõrval olema kuidagi tasakaalukam ja mitte nii agressiivne.
Tõsi, kaubanduses on jõuluaeg nagu põllumehele sügisene lõikusaeg. See, milline on kaupmehe saak, selgub peagi.

Mitu uut kauplust on oma avamise ajastanud just detsembri lõppu, mil klientuur on altim ostma.Inimesed tahavad praegu endale rohkem lubada ja arvestavad sellega, et uuel aastal tuleb enam püksirihma pingutada.

Tahetakse endiselt noppida vajalikke kaupu sooduspakkumiste ja kampaaniate seast, valida maitsvamaid roogasid pidulauale, teha kinke kallitele - eks siis hiljem jõua argipäeva sukelduda ja säästueelarve järgi elada.

Ja eks argi- ja pidupäev peavadki erinema. Kuid kõige selle juures ei tohiks välja lülitada kainet meelt, mis ütleb, et tarbida tuleks siiski mõistlikkuse piires.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles