Vihula valla mõisad seavad sihiks Euroopa turistid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Arvet Mägi

Tänavu kevadel Eesti avastamata aarete konkursi raames parimaks taastatud ajalooliseks turismisihtkohaks valitud Vihula valla mõisad – Palmse, Sagadi ja Vihula – tutvustavad oma turismiteenuseid teiste Euroopa turismi tippkohtadega mainekal konverentsil.

  Homme ja ülehomme kogunevad Brüsselisse EDENi konkursi raames iga riigi parimaks tunnistatud ajalooliste turismisihtkohtade esindajad. „Igal aastal on konkursil erinev teemafookus ning sellel aastal olid sihikul kohad, kus on taastatud ja muudetud turismiatraktsiooniks kohalikul ajalool põhinevaid vaatamisväärsusi,“ tutvustas EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso tänavuse konkursi temaatikat. Ta lisas, et žürii võttis sihtkohtade hindamisel aluseks mitmeid eri aspekte. „Parima taastatud ajaloolise turismisihtkoha valimisel pöörasime erilist tähelepanu piirkonna ja turismitoodete autentsusele, ühtlasi hindasime sihtkoha jätkusuutlikkust ja järjepidevust toodete ja teenuste arendamisel,“ selgitas Mutso.
 

Tarmo Mutso hinnangul oli Eesti voorus Vihula valla mõisate puhul üheks trumbiks muljetavaldav kolme mõisa toodete vahel tekkiv sünergia ning tihe koostöö sihtkoha turundamisel. “EDENi rahvusvahelisel lõppüritusel osalemine annab nüüd Vihula valla mõisatele hea väljundi enese tutvustamiseks ning koostööpartnerite leidmiseks välisturgudel,” märkis Tarmo Mutso. Ta lisas, et konkursil osalemise üheks boonuseks on see, et parimaks tunnistatud turismisihtkohtade esindajad moodustavad edasisteks turundustegevusteks koostöövõrgustiku. EDENi lõppürituse raames toimub turismiteemaline konverents ning sellega paralleelselt toimub mess, kus kõik selle aasta konkursi võitjad üle-Euroopa end presenteerivad.

Vihula mõisa turundus- ja müügijuhi Kadi Elmeste sõnul on konkursi võit Lahemaa mõisatele suureks tunnustuseks ühiselt tehtud pingutuste eest. “Konkursil osalemine andis meile veel ühe hea põhjuse uute turundustegevuste planeerimiseks ja koosööprojektide algatamiseks, et koguda suuremat tuntust just rahvusvahelistel turgudel, kuna paljude välisturistide jaoks oleme endiselt avastamata,” sõnas Elmeste.
Ta lisas, et tänu Lahemaa mõisate ühisele tutvustamisele saab kindlasti tuntumaks nii Lahemaa sihtkohana, kui ka kõik mõisad üksikuna. “Turundamisel on oluline ka see, et läbi koostöö eristuvad mõisad paremini – Palmse mõisa puhul räägime eelkõige kultuuripuhkusest, Sagadi mõis on sobiv looduspuhkuseks ja Vihula mõis ideaalne koht lõõgastavaks spaapuhkuseks,” ütles Kadi Elmeste.
 
Eesti avastamata aarete konkurss on osa Euroopa Komisjoni poolt algatatud projektist "European Tourist Destinations of Excellence" (EDEN), millest Eesti võtab osa neljandat aastat. Igal aastal on turismiaarete otsimisel erinev teemafookus, mille paneb paika Euroopa Komisjon koos vastavate riikide turismiametitega. Eelmisel aastal pälvis võitjatiitli SA Võrtsjärv, 2009. aastal Soomaa Rahvuspark ning 2008. aastal Viljandi linn.

Tänavu pääses konkursile esitatud 9 kandidaadi seast finaali kolm sihtkohta. Vihula valla mõisate järel pälvisid teise koha Hiiumaa tuletornid ning kolmandaks tuli Olustvere mõis. Konkurssi toetavad Euroopa Komisjon ning Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles