Lasteaed filmis liikluse ohud madalalt lindile

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigepealt tuleb vaadata vasakule, siis paremale, õpetas noorsoopolitseinik Kerli Kaldmaa 17 Sipsiku lasteaia last enne teeületust. Õpetaja Jane Jaggo võttis kõik laste silmade kõrguselt filmilindile, et hiljem sellest kokku panna õppevideo.
Kõigepealt tuleb vaadata vasakule, siis paremale, õpetas noorsoopolitseinik Kerli Kaldmaa 17 Sipsiku lasteaia last enne teeületust. Õpetaja Jane Jaggo võttis kõik laste silmade kõrguselt filmilindile, et hiljem sellest kokku panna õppevideo. Foto: Margus Ansu

«Ei räägi omavahel!» käsutab politseinik ja lapsed jäävad suuril silmil vait. «Näe, kuidas teda kuulavad,» imestab üks Sipsiku lasteaia abiõpetajatest. «Aga ega meil ole ju mundrit ka,» muigab teine.

Noorsoopolitseinik Kerli Kaldmaa ülesandeks oli eile Sipsiku lasteaia 5-6-aastased lapsed ja nende õpetajad Kaunase puiesteel ringkäigule viia ning nii noortele kui vanematele õpetada, kuidas turvaliselt üle saada sebrast või sissesõidust, kus ülekäigurada polegi.

Tegevus käib lasteaia liiklusnädalal, milleks õpetajad koguni projekti kirjutasid. Projekti mahtusid liikluskoolitused õpetajatele-abiõpetajatele ja rühmakoosolekutel ka kõigile lastevanematele.

Lisaks liikluspäev, mis oli esmaspäeval, eilne politseinikuga õppekäik tänaval ja kohe algav joonistusvõistlus.

Veel hangitakse lasteaiale liikluskast, see on suur ratastega kast märkide, valgusfooride ja muu liiklusmängudeks vajalikuga.

Tähelepanu kaob

Kogu õppekäigu võttis üks projekti juhtidest, õpetaja Jane Jaggo, filmilindile, et teha sellest õppevideo, mida võib-olla saavad kasutada ka teised lasteaiad. Video teeb eriliseks see, et kõik on filmitud laste endi silmade kõrguselt, nii nagu nemad kõike näevad.

Liikluses nalja ei tehta, reeglid peavad paigas olema, kuid õppekäigul vajuvad ikka ja jälle mõned lapsed reast kõrvale või unustavad edasikõndimise sootuks.

«Kui tsikkel täistuuridel mööda sõitis, siis vaatasid kõik poisid sellele kohe järele, keegi ei mäletanud, et nad keset teed on,» tõi Kaldmaa näite laste tähelepanu kiirest hajumisest ülekäigurajal.

Õpetaja Jane Jaggo kinnitas, et lastega väljas käies ongi kõige keerukam just nende tähelepanu köita ja distsipliini hoida. Näiteks tõmbavad politsei-, kiirabi- ja tuletõrjeautod kohe laste pilgud endale ja kõik muu muutub teisejärguliseks.

Vanemad appi

Sellised õppekäigud teeb ebaturvaliseks see, et rühmas vastutavad laste eest korraga kaks inimest, ohutuks liiklemiseks oleks aga hädasti vaja kolme. Seetõttu tuleb võimaluse korral appi võtta ka muusikaõpetaja või logopeed.

Teinekord suurematele väljasõitudele minnes on abiks kaasa kutsutud ka lapsevanemad, kes hea meelega tulevad ja aitavad. See on hea kahel põhjusel – rohkem täiskasvanuid hoiab lastel silma peal ning samal ajal saab nagu muuseas kasvatada ka vanemaid liikluses õigesti käituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles