Valitsus kiitis heaks uued nõuded lasteaedadele

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed.
Lasteaialapsed. Foto: Priit Grepp

Valitsus kiitis heaks määruse eelnõu, mis lubab ehitada suuremaid lasteaedasid ja seab uued tervisekaitsenõuded.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul tagavad kaasajastatud nõuded lastele tervislikuma kasvukeskkonna.

«Arvestades erinevaid ettepanekuid, on võrreldes senikehtinud nõuetega omavalitsustele ja lasteasutustele mitmeid soodsamaid nõudeid. Nii võivad omavalitsused tulevikus ehitada senisest suuremaid lasteaedasid. Samuti ei öelda ette näiteks toolide, laudade täpset kõrgust, vaid öeldakse, et need peavad olema eakohased, lastele on lubatud rajada ühiseid mänguväljakuid jms,» märkis minister.

Määrusega kaotatakse rühmade arvu piirang lasteaia hoonete projekteerimisel. Senise määruse kohaselt ei tohtinud hooneid projekteerida mitte enam kui kuuele rühmale. Sotsiaalministeerium toob välja, et uuringute kohaselt on kõige kuluefektiivsem 11–12-rühmaline lasteasutus.

Enam ei nõuta igale rühmale ka eraldi mänguväljakut, vaid lubatud on lasteaialaste ühine mänguväljak. Samuti on lubatud ühendatud mängu- ja magamisruum, kus lapsel võib olla voodi või puhkamiskoht. Mänguruumi ja magamisruumi põranda pindala lapse kohta peab olema vähemalt 2 ruutmeetrit ning kui mängu- ja magamisruum on ühendatud, siis vähemalt 4 ruutmeetrit.

Seni kehtiv kord lubab ühendatud ruumide puhul samuti piirduda 4 ruutmeetriga, ent eraldi olevates ruumides nõutakse mänguruumile 2,5-3,5 ruutmeetrit pinda.

Määruse nõudeid kohaldatakse kõigile pärast määruse jõustumist projekteeritud ja oluliselt rekonstrueeritud lasteasutustele. Lasteasutused, kellel on kehtiv koolitusluba 1. jaanuari 2010. seisuga, peavad oma asutuse määrusega sätestatud uute nõuetega vastavusse viima hiljemalt 2030. aasta 1. septembriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles