Juhtkiri: Rakvere pealinnaks!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Riigihalduse minister Janek Mäggi tuli lagedale ideega, et kuna Eestil on lisaks Tallinnale veel hulk nii-öelda hooajalisi pealinnu, võiks nende ringi veelgi laiendada. Otepää on talvepealinn, Türi on kevadpealinn, miks siis Viljandi ei võiks olla näiteks kultuuripealinn, sest seal asub kultuuriakadeemia, toimub folgifestival ja on oma teatergi.

Mis meil Rakveres on? Rakvere oleks sobinud hästi sügispealinnaks, säärase ettepaneku Virumaa Teataja kunagi ka tegi, aga see mõte läks tookord külmale kerisele ning tiitli võttis endale Narva. Ilmselt ei sobinud nimetus imagoloogiliselt ja seda võeti irooniana.

Pakkusime, et Rakvere oleks selleks sobinud: rahulik linn, kus sügiseti on tammikus tore jalaga lehti laiali sahistada ja elusügist nautida. Inimeste elukvaliteet on siin linnas ju väga hea.

Tahame olla küll rokkiv ja nooruslik Tallinna-lähedane väikelinn, aga vägisi ei saa teha midagi. Kui ikka ei ole, siis ei ole kusagilt võtta.

Puudu on meil vaid jõgi, järv ja meri. Aga kõik need on üsna käegakatsutavas kauguses. Tahame olla küll rokkiv ja nooruslik Tallinna-lähedane väikelinn, aga vägisi ei saa teha midagi. Kui ikka ei ole, siis ei ole kusagilt võtta. Viljandi rabab isegi rahvatantsukeskuse endale, mis valimiseelses tuhinas oli ka meie üks kavatsus. Vähemasti kultuurirahva oma.

Jõuamegi ringiga jälle sinnamaale, et Rakverel puudub väga selge märk või sündmus, mille järgi võiks mõne pealinna tiitli endale nõutada. Kuuseinstallatsiooni ilmselt enam ei tule, muidu oleks ilma kahtluseta võinud midagi sellega seoses välja nuputada – seega ei vea kuusepealinna tiitel ka välja. Linn, millel pole pead, kõlab veel halvemini.

Niisiis võib jääda mulje, et Rakverel pole praegu pealinnaks olemise vunki, kogu aur kulub sisevõitluseks: poliitilise ärategemise ja riigigümnaasiumi üle kraaklemise peale.

Kümne aasta vanuseid ajalehti lugedes näeme, et nii mõnedki probleemid pole tänini lahendust leidnud. Paigalmarsipealinn?

Muidugi pole nimetusel erilist tähtsust, tähtsam on sisu. Seda peame looma kõik koos, ja kui sisu saab tubli, siis ehk tuleb ka pea. Muidu võib ikka rääkida lugu talumehest, kes ostis lehma ja asus sellele lauta ümber ehitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles