“Paabu” tuleb tšillisemana kui kunagi varem

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšillid.
Tšillid. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Virumaa Teataja ja Käänu talu tänavusel konkursil “Paabu” võistlevaid hoidiseid degusteeritakse ja auhinnatakse 6. oktoobril Kastani puiesteel Rakvere Tšilli sügislaadal.

Nagu varasemal seitsmel aastal, oodatatakse ka sel sügisel võistlema kõikvõimalikust toorainest valmistatud magusaid ja soolaseid hoidiseid, kuid eripreemia paneb Käänu talu välja parimale tšillihoidisele. Samuti jätab žürii endale õiguse välja anda eriauhindu.

Hoidistekonkurssidel tšilliste keedistega tublisti preemiaid võitnud Gunbritt Lille on seekord lubanud osaleda, aga žüriis. Tema sõnul on tänavune suvi tšillikasvatajale mullusega võrreldes lausa pidu. “Nagu kaks suve oleks korraga, patt oleks nuriseda,” lausub ta.

Mis puutub tšillihoidistesse, mida Gunbritt Lille on proovinud üksjagu, siis on ta tähele pannud, et tihti maitsevad need kaunis ühtmoodi. “Sageli kiputakse baasainele, näiteks paprikale, lisama midagi teravamat ja suhkrut, kuid ei jälgita, kuidas maitsed omavahel mängima hakkavad,” räägib ta. “Asja saab teravamaks ajada küll, aga oluline on, et tunda oleks ka teisi maitseid, põhitoorainet,” kõlab tema nõuanne.

"Tähtis on, et põhimaitse tuleks välja enne, kui teravus maitsemeele kinni lööb."
Gunbritt Lille, tänavuse konkursi žürii liige

Ise hoidiseid tehes jälgib ta, et hapusus ja magusus või soolasus ja teravus oleksid tasakaalus.

“Tähtis on, et põhimaitse tuleks välja enne, kui teravus maitsemeele kinni lööb,” märgib ta ning lisab, et suhkur võtab teravust maha.

Hoidistega katsetamisel soovitab Lille meeles pidada, et kuumalt maitseb hoidis teisiti kui külmalt ning sellal, kui pott tulel, tasuks maitse timmimiseks mõni lusikatäis hoidist kiirelt külmikus maha jahutada, et mekist aimu saada, ning siis maitse tasakaalustamisel edasi tegutseda.

Ka Käänu talu peremees Viljar Liiva soovitab julgelt katsetada. “Imeväike tükk tšillit magusa moosi sees võib anda väga põneva tulemuse,” lausub ta ja meenutab üht üllatavat kohtumist tšilliga: laste sünnipäevalaual oli paradiisiõunakompotil väga õrnalt aimatav tšillimekk. “Ja lapsed sõid väga hea meelega,” ütleb Liiva.

Tšilli kasutamiseks on tohutult võimalusi, kokaraamatutesse on talletatud ja internetis ringleb rohkesti retsepte ja soovitusi. Liiva ütleb kogemustele toetudes, et isegi ühe ja sama retsepti järgi rooga valmistades võivad kümme inimest jõuda eri maitseni, nii et ei tasu peljata ka teiste nõuannetest inspiratsiooni ammutada.

Meenutuseks: hoidistekonkursile pani nimeks Paabu Käänu talu peremees Viljar Liiva, kelle vanavanaema, suurepärast kokka, just nõnda kutsuti.

“Kõige üllatavamaid asju saad maitsta just külas olles. Lihtsad inimesed võivad valmistada imeasju,” ütleb Liiva ning julgustab kokkajaid, kes arvavad, et nende tehtus küll midagi erilist pole, oma hoidistega siiski võistlusele välja tulema.

Viimane hetk võistluspurke üle anda on 5. oktoobril kell 15 Virumaa Teataja toimetuses (Rakveres Laada tänav 27). Purgile võib kirjutada hoidise nimetuse ja koostise. Hoidistaja nime koos kontaktandmete ja infoga, kas tegemist on soolase või magusa kategooria võistlustööga, palume panna kirja eraldi lehele ning anda see koos purgiga üle toimetuse töötajale, kes võistlushoidised kohapeal nummerdab. Võimalusel palume lisada retsepti või märkida hoidise koostisosad.

Žüriisse kuuluvad Virumaa söögikohtade juhid, peakokad ja muul moel toitlustusega seotud inimesed. Võidutööde retsepte soovime jagada ka lehelugejatega.

Rakvere Tšilli sügislaadal pakutakse müügiks ka käsitööd, sügisande ning tšillit kõikvõimalikes vormides. Avatud on laste- ja noorteala ning kultuurilava.

Virumaa Teataja ja Käänu talu hoidstekonkurss tuleb tänavu kaheksandat korda. Esmakordselt saab degusteerida võistlustöid aga Rakvere sügislaada Rakvere Tšilli raames, kus ühtlasi selguvad ka võitjad.
Virumaa Teataja ja Käänu talu hoidstekonkurss tuleb tänavu kaheksandat korda. Esmakordselt saab degusteerida võistlustöid aga Rakvere sügislaada Rakvere Tšilli raames, kus ühtlasi selguvad ka võitjad. Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles