Jäneda lossis taasavatakse muusik Urmas Sisaski tähetorn

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäneda lossis taasavatakse Urmas Sisaski muusikatähetorn.
Jäneda lossis taasavatakse Urmas Sisaski muusikatähetorn. Foto: Eva Klaas

Tänavu renoveeriti Jäneda lossis asuv helilooja ja muusiku Urmas Sisaski muusikatähetorn. Uuendatud torn avatakse esmaspäeval ning sinna on oodatud kõik huvilised. Kell 18 algava ürituse oluliseks osaks on Urmas Sisaski kontsert.

Muusikatähetornist loodetakse kujundada tore kontserdipaik. Torni ilmestavad tähed, üles on pandud Urmas Sisaski loomingut ja astronoomiahuvi kajastav ekspositsioon.

Urmas Sisask on töötanud Jänedal muusikaõpetaja ja koorijuhina. Suur osa tema loomingust on sündinud hilistel öötundidel Jäneda lossi tornis tähti vaadates ja saalis klaveri taga muusikat kirjutades. Jäneda lossi muusikatähetorn valmis 1994. aastal, paar aastat hiljem avas Urmas Sisask seal planetaariumi, kus muu hulgas korraldati kontserte. Heliloojal tekkisid aga uued ideed, muusikatähetorn jäi tühjaks ja lagunes.

Torn renoveeriti MTÜ Jäneda Muuseum algatusel, rahalist toetust selleks saadi LEA­DER-projektist ning Tapa vallalt.

Tähetorni taastamisel lõi kaasa ka vahepeal Soomes elanud, kuid nüüd Eestis tagasi olev helilooja Urmas Sisask ise. Tema juhendamisel pandi paika planetaariumi-muusikatorni kujunduses olulised tähed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles