Rakke lasteaed sai ühise pingutusega värskema ilme

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanem Helin Mattisen kujundas sõimelaste rühma magamistoa seina.
Lapsevanem Helin Mattisen kujundas sõimelaste rühma magamistoa seina. Foto: Anu Kangur

Rakke lasteaia Leevike üldkoridor, vestibüül, köök koos eesruumidega, ühe rühmaruumi magamistuba ja logopeedi tööruumid said suvel kenama väljanägemise. Suur osa töid tehti lasteaia töötajate, lastevanemate ja lihtsalt abivalmis inimeste ühisel jõul.


Rakke lasteaia Leevike direktori Anu Kanguri sõnul sai kõik alguse sellest, et ta esitas asutuse juhatajana kevadel SIA Caparol Eesti filiaalile, kes korraldas juba mitmendat aastat kampaania “Lihtne värvida”, motivatsioonikirja koos põhjendustega, miks Rakke lasteaed vajab värskemat väljanägemist.


SIA Caparol toetas tänavu värvidega kümmet lasteaeda, et nad saaksid teha värviuuenduse. Ettevõte soovis projektiga suunata avalikkuse tähelepanu lasteaedade kehvale olukorrale ja näidata, et ka rasketel aegadel on võimalik koos tegutseda.

Anu Kangur selgitas, et lasteaia seinad olid tuhmides toonides õlivärvi peale saanud ilmselt veel Nõukogude ajal ning hädasti oli vaja lastesõbralikumat lahendust.

“Kuna praegu on käinud gümnaasiumis suured renoveerimistööd ning vallal paratamatult ei ole võimalik kõiki asutusi korraga remontida, oli see üks võimalus midagi ise selle heaks ära teha, et tingimused paraneksid,” põhjendas Kangur soovi projektis osaleda.
Anu Kanguri sõnul oli Rakke lasteaiaperel väga hea meel, et nad valituks osutusid. “Lääne-Virumaalt olime ainsad,” ütles ta.


Töödega sai alustada suvel, kui lapsed olid läinud suvepuhkusele.
“Selleks et tulemus oleks vastuvõetav ja nägus, olid olulised eeltööd. Sellised oskajad pidime tellima,” rääkis Kangur.
Eeltööd tähendasid pahteldamist, lihvimist ja muud taolist ning õla panid alla nii ettevõtted kui eraisikud.

Kangur tõi eriti esile OÜ Mertigrupi panuse, sest just suuresti tänu nende abile said  uue ilme köök ja kõige pisemate rühma magamistuba, samuti aitasid nad lihvida ja lakkida koridori põranda.

“Väga tubli oli kahe lapselapse vanaema Liisi Saare, kes ühes ruumis pahteldas, lihvis ja värvis ning oli ametis tundide kaupa,” kiitis Kangur pikka aega maalrina töötanud naist.
Seinte värvimisel lõid kaasa lapsevanemad, lasteaia töötajad, aga ka näiteks rahvatantsurühma Agatantsulust liikmed ning lihtsalt vabatahtlikud abilised nii Rakkest kui Koerust.


Lasteaia Lepatriinude rühma magamistoa seina kaunistavad nüüd lapsevanema Helin Mattiseni joonistused. “Lilled, kärbseseened, lepatriinud, ussikesed, liblikad, sellised hästi lastepärased tegelased, natuke nagu muinasjutus,” rääkis Kangur ja lisas, et tulemus on väga vahva ning mudilastele meelepärane.


Sügisel, kui lapsed olid taas lasteaias, külastas Leevikest kunstnik Piret Smagar, kelle töö ehib koridoriseina.
“Seinamaali tegemiseks sain pakkumise lasteaia poolt. Neil oli ka kindel idee, et oleksid kõik rühmad  – pääsud, tirtsud, ja lepatriinud –, männipuu aga kasvab lasteaia väravas,” rääkis Kaavere külast pärit ning ka praegu Salla kandiga tihedalt seotud kunstnik Piret Smagar.

Smagari sõnul võttis seina kaunistamine aega kaks päeva. Kõigepealt tegi ta puu ja jättis siis kuivama, et järgmisel päeval tegelased peale maalida.

Anu Kangur rääkis, et koridori seinamaali valmimisest oli ka lastel tore osa saada. “Maal on saali kõrval, kus toimuvad muusikatunnid, ning mudilastel oli põnev jälgida, kui tunni ajal oli mõni tegelane juurde tekkinud,” jutustas Kangur.


Lasteaia direktori hinnangul muutis ühine tegutsemine maja ilusamaks ja rõõmsamaks ning parandas laste kasvukeskkonda.
Sanitaarremonti toetas ka Rakke vald, vallavanem Andrus Bloki sõnul kompenseeris omavalitsus lasteaiale eeltööde kulud, et nad saaksid majandusraha kasutada muuks otstarbeks.
Rakkes asuv lasteaed Leevike on vallas ainus, kolmes rühmas käib seal kokku 65 mudilast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles