Nipid, mis aitavad äikesekahjusid vältida

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äikese tulekuks tasub valmis olla.
Äikese tulekuks tasub valmis olla. Foto: Toomas Huik

Kuumad suvepäevad võivad alata kaunilt sinise taevaga, kuid ilus ilm võib välkkiirelt asenduda süngelt hallide pilvede, kõuemürina ja välgunooltega. Seetõttu tasub juba aegsasti mõelda sellele, kuidas ennast ja oma vara võimalike äikesekahjude eest kaitsta.

Seesami kahjukäsitlusosakonna juhi Ly Jõhviku sõnul on suvine äike suureks ohuks kodutehnikale ja vanade puude vahetus läheduses paiknevatele autodele ja majadele. Samuti on teada juhtumeid, kus pikselöögi tulemusel on maja hävinenud või alguse saanud ulatuslik tulekahju.

"Tihti loevad inimesed sekundeid ning ootavad kõuekärgatuste ning sähvivate välgunoolte lähemale jõudmist ja hakkavad alles siis aknaid sulgema ning tehnikat seinast tõmbama. Batuudid, lahtine aiamööbel ja puu alla pargitud auto aga ununevad tihti sootuks," tõdes Jõhvik.

Et kodune vara oleks võimsa äikese eest kaitstud ja suvetormi tagajärgi ei peaks puhkuse eelarvest katma, jagab Seesami esindaja nõuandeid.

*Kuna äike on peamine süüdlane elektrikatkestustes, mis omakorda kahjustavad vooluvõrgus olevat kodutehnikat, peaks kuumal suvepäeval tööle või nädalavahetuseks maale sõites ühendama vooluvõrgust lahti kõik elektriseadmed ja kaablid.

*Äike võib kaasa tuua ülitugevad tuuleiilid, mistõttu on eriti oluline sulgeda aknad ning panna ära lahtine aiamööbel ja batuudid. Samuti tuleb veenduda, et antennid ja muud hoone osad oleksid turvaliselt kinnitatud. Tuulega lendama hakates ei saa kahjustada üksnes nimetatud esemed, vaid ka kõik teele jääv, näiteks läheduses parkiv auto, maja aknad või uksed.

*Vaadake üle kodukindlustuse tingimused ja veenduge, et olete võimalike äikesekahjude vastu kindlustatud. Nimelt ei hõlma paljude kodukindlustuse omanike leping koduse vara kindlustust ja tihti hakatakse lepingutingimustega tutvuma alles siis, kui häda juba käes.

*Maja läheduses kasvavad puud tuleb igal aastal üle vaadata ja vajadusel pehkinud puud maha saagida ning vanad oksad eemaldada. Äikeseaegsed tuuleiilid võivad räsida puid ja kukkuvad oksad tekitada klaasi- ja värvikahjusid parkivale autole ja lõhkuda maja katuse.

*Vältida äikesega ujumist ning puude alla varjumist. Vesi juhib hästi elektrit ning välk võib suure tõenäosusega tabada puid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles