NATO operatsioonil langes Eesti kaitseväelane

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agris Hutrof
Agris Hutrof Foto: Eesti Kaitsevägi

Täna hommikul langes Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Eesti jalaväekompanii Estcoy-12 kaitseväelane kapral Agris Hutrof (25).

Helmandi provintsis teenivad kaitseväelased viisid läbi Helmandi väekoondisesse kuuluva pataljoni lahingugrupi operatsiooni käigus jalgsipatrulli oma vastutusalas, kui neid ründasid Afganistani valitsusvastased mässulised.

Kahes lahingukontaktis said lisaks kapral Hutrofile haavata veel kolm Estcoy-12 kaitseväelast.

Rünnakus haavata saanud kaitseväelastele osutati kohe esmaabi ning evakueeriti kiiresti helikopteriga Camp Bastioni välihospidali.

Vaatamata jõupingutustele ei õnnestunud arstidel Estcoy-12 kuulipilduri abi kapral Agris Hutrofi elu päästa ja ta suri Camp Bastioni kolmanda taseme hospidalis.

Ülejäänud kolme kaitseväelase elu ohus ei ole. Haavatute lähedased on teavitatud. Eesti jalaväekompanii Estcoy-12 jätkab operatsioone oma vastutusalal.

1. jalaväebrigaad on langenu lähedasi teavitanud. Kaitsevägi avaldab kapral Agris Hutrofi lähedastele siirast kaastunnet ning palub ajakirjanikel respekteerida langenu pere ja sõprade leina.

«Eesti on kaotanud vapra kaitseväelase, kapral Agris Hutrofi, kes andis Eesti, meie liitlaste ja Afganistani julgeoleku eest kallima, mis tal oli. Langetan leinas pea ning avaldan sügavat kaastunnet kapral Hutrofi lähedastele selle korvamatu kaotuse puhul,»  ütles kaitseminister Mart Laar.

«Minu siiras ja sügav kaastunne kapral Agris Hutrofi perele ja sõpradele. Kaitsevägi ei jäta teid üksi. Me jääme mäletama kapral Agris Hutrofi, kui vaprat sõjameest, kes jääb vabale Eestile igavesti truuks,» ütles Afganistanist tagasiteel koju olev kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots.

«Agris Hutrof oli eeskujulik sõdur, kes oma rõõmsameelsuse ja rahulikkusega oli alati jaokaaslastele toeks rasketel aegadel,» ütles Estcoy-12 rühmaülem leitnant Jüri Pajuste. «Ta täitis oma teenistusülesandeid alati eeskujulikult, kui operatsioonide jooksul oli vaja kedagi asendada, oli Agris alati nõus seda ise tegema. Nüüd meenutame Agrist kui võitluskaaslast, kes ei jätnud kunagi kedagi hätta. Sügav kaastunne omastele.»

Kapral Agris Hutrof alustas teenistust kaitseväes 2008. aastal Kirde kaitseringkonna Viru jalaväepataljonis.

Pärast ajateenistust jätkas kapral Hutrof kaks aastat teenistust elukutselise kaitseväelasena Scoutspataljonis ning selle aasta mais siirdus Estcoy-12 koosseisus NATO juhitud operatsioonile Afganistani.

Praegu teenib Lõuna-Afganistani Helmandi provintsi keskosas asuvas patrullbaasis Wahid Estcoy-12, mille kaitseväelased alustasid teenistust käesoleva aasta mais.

Eesti jalaväekompanii peamised ülesanded on domineerida ja puhastada oma vastutusala valitsusvastastest mässulistest, kindlustada kohaliku kogukonna turvalisus ning jätkata koostööd Afganistani julgeolekujõudude ja valitsusega.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kaitseministeeriumi fuajees avatakse homme pärast pressikonverentsi kaastundevalduste raamat.

Kaitseministeeriumi veebilehel aadressil http://www.kmin.ee/et/kaastunderaamat-agris-hutrof-11372 on avatud elektrooniline kaastundevalduste raamat, kuhu saab teha sissekandeid täna Afganistanis NATO operatsioonil langenud kapral Agris Hutrofi mälestuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles