Filmitalgute rahvafilm «Täitsa lõpp» jõuab kinodesse

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks «Filmitalgute» võttepäev oli ka Viljandis. Paadimehe rollis astus üles Peeter Volkonski.
Üks «Filmitalgute» võttepäev oli ka Viljandis. Paadimehe rollis astus üles Peeter Volkonski. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti rahvaga koos tehtud ja ühe aastaga valminud mängufilm «Täitsa lõpp» jõuab 111 kinosse maagilisel kuupäeval, 11. novembril 2011. Piletid on Piletilevis müügil juba eelmisest nädalast.


Tulekul on Eesti taasiseseisvusaja suurejoonelisim esilinastus: ühel kuupäeval ja ühel kellaajal esilinastub film 111 Eesti kinos. Iga eestlane saab minna 11.11.2011 kell 20.11 vaatama filmi «Täitsa lõpp» oma kodukandis.

Viljandimaal on võimalik linateost vaadata Viljandi kultuuriakadeemia mustas saalis, Karksi valla kultuurikeskuses, Olustvere mõisas, Saarepeedi rahvamajas, Suure-Jaani gümnaasiumis, Võhma kultuurikeskuses ja Sürgavere spordihoones.

Ürituse kodulehel olevalt kaardilt näeb kõiki kinopunkte, kus talguteos linastub. Esilinastuse laiahaardelisuse eesmärk on propageerida kodumaist kinokultuuri ja lähenevat eesti filmi 100 aasta juubelit.

Rahvafilm kujutab eestlaste tegevust päev enne maailmalõpu tulekut. Ekraaniteos kõneleb noortest, kes üritavad maksku mis maksab jõuda tuhamägedesse Lenna Kuurmaa maailmalõpukontserdile. See on 80minutine, ilmatu tempoga roadmovie läbi Eesti kulgemisest, raskuste ületamisest ja armastuse leidmisest.

Linateose valmimisele aitas kaasa üle 1500 inimese, nende hulgas ka viljandimaalased. Talgulised töötasid professionaalide käe all ning said kaasa lüüa filmi tegemise igas etapis.

Grimeerijana osales projektis Viljandist pärit Hege Haljak. Et neiu unistab saada grimeerijaks, otsustas ta osa võtta: ehk õnnestub saada kogemusi ja leida tutvusi.

«Kogemus kinnitas minu valikuid ning pärast juuksurikooli lõpetamist lähen õppima grimeerijakutset,» on Hege veendunud. «Õppisin ennekõike kannatlikkust. Filmivõtted ei ole jooksuvõistlus, milles kõik tahavad teha rekordit, vaid suur ootamine ja teistega arvestamine. Kõik selle protsessi lülid on väga tähtsad ning kui üks logiseb, ootavad teised tema järel,» arutles ta.

Talgute igas järgus on leitud enneolematuid lahendusi, et filmiharidusest saaksid osa võimalikult paljud. Stsenaarium valmis interaktiivselt interneti vahendusel. Peaosalised valiti telesaate kaudu ja teised osatäitjad rahvahääletuse põhjal. Filmil on kuus professionaalset ja 15 amatöörrežissööri, võttepäevad olid kõigis Eesti 15 maakonnas.

Linateose kuue tähtsama tegelase hulka kuuluvat Susannat kehastab Suure-Jaani gümnaasiumi XI klassis õppiv Meri-Liis Soome. «Filmitalgute» projekti sattumine sarnaneb paljude näitlejate looga: sõbranna õhutusel kaasa läinud neiu sai filmis tähtsa rolli, kuid kutsuja jäi hoopiski kõrvale.

Meri-Liis peab filmis mängimist oma kõige suuremaks, raskemaks ja paremaks kogemuseks, mis andis talle palju juurde. «Kes teab, ehk tegelen tulevikus kooli kõrvalt näitlemisega edasi,» ütles ta.

Mittetulundusühingu Kinobuss korraldatavad filmitalgud kuuluvad «Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011» programmi ja korraldatakse projekti «Eesti film 100» raames. Eesmärk on teha kogu ühiskonnaga ekraaniteos, mis oleks kingitus eesti filmi juubeliks. 2012 on ametlikult eesti filmi aasta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles