Ukrainlased avasid Tapal pühapäevakooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kooli avamisel Tapal lasid lauluhäälel kõlada koori Žuravuska liikmed.
Ukraina kooli avamisel Tapal lasid lauluhäälel kõlada koori Žuravuska liikmed. Foto: Heiki Vuntus

Möödunud pühapäevast on Tapa ühe kooli võrra rikkam, sest vallas tegutsev ukraina kogukond jõudis oma pühapäevakooli avamiseni.



Pühapäevakooli tunnid leiavad aset Tapa vene gümnaasiumi ruumides. Tapa vallavalitsus on andnud loa kasutada kooliruume tasuta. Laupäeval on laste ja noorte tunnid, pühapäeval käivad koos täiskasvanud.

Õppekava näeb ette keeleõpet, tutvumist ukraina kultuuriga, ka rahva käsitöökunstiga. Peale selle veel ajaloo- ja muusikatunnid. Juba on kavandatud väljasõidud ukraina pühapäevakooli Tallinnas ja Sillamäel. Tapa kooli õppekava loomisel on võetud eeskujuks analoogiliste rahvuskoolide õppekavad.

Tapa ukraina pühapäevakooli algataja Vjatseslav Režnitšenko rõhutas oma avakõnes, et urkaina keele oskus on võtmeks paljude Euroopa rahvaste keeltesse. Ukrainlane ei saa aru mitte ainult venelasest, vaid ka valgevenelasest, poolakast, tšehhist, slovakist ja veel paljudest slaavi keelerühma esindajaist.

Režnitšenko on kindlal arvamusel, et ühegi keele oskus pole kunagi kellelegi liiast olnud. Oma juurte tundmine rikastab inimest, eriti on see tähtis, kui ollakse rahvusvähemuse seisus.

Ukraina riik on loonud võimaluse välismaal elavatele ukrainlastele õppida eelarvelistel kohtadel Ukraina kõrgkoolides. Režnitšenko rõhutas, et sellised kõrgkoolid ei asu mitte ainult Ukrainas, vaid ka Poolas, Saksamaal ja USAs.

Ukraina vabariigi Eesti saatkonna juht Viktor Kryzhanovsky andis uuele koolile üle raamatud ja lubaduse toimetada lähiajal Tapale arvuti ja projektor. Vallavanem Alari Kirt andis üle klassitahvli. Tagasihoidlik, kuid tähendusrikas oli eurosaadiku Kristiina Ojulandi kingitus – Euroopa Liidu lipp. Lääne-Viru maavanem lubas aga kõikidele maakonna ukraina seltsidele tuge ja poolehoidu.

Ukraina keele või mova kaunist kõla tõid saali nooremad ja eakamad esinejad. Luuletused ja laulud Nadežda Tsv­pilo, Irina Salomatina, Tatjana Tsvpilo, Aljona Frolova, Viljam Ino­zemtsevi ja koori Žuravuska esituses tõestasid, et kohalikud ukrainlased ei ole oma keelt ega kultuuri unustanud.

Lääne-Virumaa ukraina kogukond teeb tähtsaid samme oma keele ja kultuuri säilitamisel ja arendamisel. Aktiivsusega on silma paistnud Rakvere ja Tapa ukraina selts ja taidlejad.

Eestis tegutseb ukraina pühapäevakool Tallinnas, Tartus ja Sillamäel. Tallinna Mustamäe gümnaasiumis on aga ainsana Eestis avatud ukraina keele klass.

Ukraina saatkonna andmetel elab Eestis ligi 29 000 ukrainlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles