Loe, milliseid ainukordseid muusikaelamusi pakub tänavune Viru Folk

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalavahetusel toimub Käsmus Viru Folk, mis on pühendatud Eesti vabariigi 100. aastapäevale ja kus esineb enam kui 300 Eesti artisti.
Sel nädalavahetusel toimub Käsmus Viru Folk, mis on pühendatud Eesti vabariigi 100. aastapäevale ja kus esineb enam kui 300 Eesti artisti. Foto: Marianne Loorents

10.–12. augustil Käsmus toimuval Viru Folgil, mis on pühendatud Eesti vabariigi 100. aastapäevale ja kus esineb enam kui 300 kodumaist artisti, kohtab lavadel mitut esinejat, keda tänavu teistel folgifestivalidel pole võimalust kuulata olnud, näiteks eesti muusika suurmeeste kooslust Kiriko, vendi Johansone koos õega, Kukerpille, Klappi, Folkmilli, Jaan Sööti & Andre Maakerit.

Ansambel Kiriko koosseisus Henry Laks, Heini Vaikmaa, Raul Vaigla, Toomas Rull ja Margus Põldsepp valmistub oma esimeseks suureks kontserdiks, mis toimub Viru Folgi pealaval pühapäeval. Need ülikogenud muusikud on koondunud üheks võimsaks löögirusikaks folkroki žanris. "See on Eesti koondis!" kommenteeris kooslust Henry Laks. "Neid muusikuid olen imetlenud juba lapsepõlvest saati, nendega koos laval olla on suur väljakutse," rääkis Kiriko noorim pillimees, 48-aastane Untsakate esilõõtsamängija Margus Põldsepp.

Kümme aastat tagasi oli Viru Folgil Seto kuningriigi tunnustatud pillimeeste Jalmar Vabarna, Kristjan Priksi ja Toomas Valgu seto traditsiooniliste tantsulugude mängimisele pühendunud ansambli Klapp esimene festivalikontsert. Tänavuse Viru Folgi etteaste jääb nende viimaseks festivalikontserdiks ja üldse bändi ajaloo eelviimaseks ülesastumiseks. Seega on reedel Ingmani metsalaval antav kontsert kõigile tõsistele folgisõpradele sama hea kui kohustuslik, sest ühelgi teisel festivalil Klappi enam ei kohta.

Kärt, Ants, Jaak ja Mart Johanson ei esine neljakesi laiema publiku ees just liiga sageli. Koos Kukerpillidega jagati aga lava tõenäoliselt viimati 30 aasta eest Iirimaal. Ka seekord on ühendavaks lüliks iirlane Dave Murphy. Koos astutakse üles festivali lõpuprojektis EIREEESTI pealaval Lainela puhkekülas pühapäeva õhtul.

Viru Folgil toimub Jaan Söödi & Andre Maakeri esimese ühise helikonservi "Armastusfilm" esmane esitluskontsert. Armastus muusika vastu on need mehed kokku viinud ning seda armastust jagavad nad nüüd pühapäeva õhtul Käsmu rahvamajas Viru Folgi publikuga, olles selle heliplaadi avalikustamist juba mõnda aega just Käsmu publiku tarvis hoidnud.

Ka Folkmill, Revals, Trio Romansid, Aapo Ilves & Alar Kriisa, Lauri Saatpalu, Andres Roots ja Tiit Born pole tänavu varasematel folgifestivalidel kontserte andnud, välisesinejatest rääkimata, mistõttu tõotab tänavune Viru Folk pakkuda publikule palju ainukordseid muusikaelamusi.

Viru Folk, mida igal aastal külastab ligi 10 000 folgisõpra, on kahekordne Euroopa Festivalide Liidu EFFE kvaliteedimärgise laureaat. Rohkem infot leiab Viru Folgi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles