Kitsarööpmeline raudtee tegi omal ajal Tamsalu raudteesõlmeks

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi ja Tamsalu vahel kitsarööpmelisel raudteel liikunud rong.
Türi ja Tamsalu vahel kitsarööpmelisel raudteel liikunud rong. Foto: Järvamaa muuseum

Tamsalus on olnud Eesti üks tähtsamaid ümberlaadimisjaamu, kus said kokku kitsarööpmeline Türi–Tamsalu ja laiarööpmeline Tallinna–Tartu raudtee.

Tamsalut, kus oli väike mõis, on mainitud küll juba 1512. aastal, kuid kiiresti kasvama ja arenema hakkas Tamsalu seoses raudtee rajamisega, nagu ka paljud teised raudteeäärsed asulad. 1876. aastal valmis Tapa ja Tartu vaheline raudtee ning nii hakkasid Tallinna–Tartu rongid ka Tamsalus peatuma.

Tamsalu on aga olnud omal ajal ka raudteesõlm ja seda tänu Türi ja Tamsalu vahelisele kitsarööpmelisele raudteele. Algselt sõjalise otstarbega raudtee ehitamist alustasid tsaariarmee raudtee-eriüksused 1915. aastal. Esimese maailmasõja päevil jätkasid töid sakslased, kuid lõplikult suutis raudtee valmis ehitada Eesti Raudtee alles 1920. aastal. 62 kilomeetri pikkune Türi–Tamsalu kitsarööpmeline raudtee sai alguse juba varem olemas olnud Tallinna–Viljandi–Mõisaküla raudteelt Türi jaamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles