Nädala kaja: Urbaniseeruv loodus

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kukk
Risto Kukk Foto: Meelis Meilbaum

Inimestel on järjest vähem aega ja ettevõtlikkust, et looduses aega veeta, ja nad kaugenevad sellest. Looduses seevastu paistab silma vastupidine protsess.

Sel nädalal kirjutasime rähnist, kes on asunud lammutama Sõmeru koolimaja.

Paljudes linnades ja asulates on tülikaks muutunud varesed ja hakid. Küll üritatakse neid erinevaid meetodeid kasutades minema peletada, aga enamasti tulutult.

Lisaks siilidele ja oravatele on tavapärasteks linnaloomadeks muutunud ka rebased ja jänesed.

Kassi eest kausi tühjaks söövad rebased on tavalised isegi Tartus ja Tallinnas, väikelinnadest rääkimata. Rakveres on mitmel korral kobraski linna omale sobivaks elukohaks pidanud.

Ka raamatute, eeskätt ilukirjanduse lugemiseks on paljudel meist pideva kiirustamise tõttu üsna keeruline aega leida.

Lugemine pole küll midagi sellist, mida kampaania korras tegema peaks, aga ehk innustavad neljapäeval alanud raamatukogupäevad siiski ka mõnd sellist inimest raamatut kätte võtma, kes selleks pikalt aega pole leidnud.

Sel nädalal tõusis päevakorda pensionisüsteemi jätkusuutlikkus. Inimkond vananeb ja seda kogu Euroopas ning töötajate ja pensionil olijate suhe läheneb mõnes riigis juba üks ühele.

Ka Eestis peaks sündima rohkem lapsi, et tekkivat olukorda vähegi tasakaalustada.

Lääne-Virumaad väisas teisipäeval keskkonnaminister Keit Pentus, kellega kohtunud omavalitsusjuhid tõstatasid kõige olulisemana võimaliku fosforiidikaevandamise teema.

Viru Keemia Grupp on asunud aktiivselt vallajuhtide ja kohalikega suhtlema, et saadavatest tuludest rääkimisega neid kaevandamist pooldama veenda.

Osa inimesi on see teinud ettevaatlikuks ja neis on tekkinud hirm. Keskkonnaminister, kelle kabinetti kaevandamise kavandajad veel jõudnud pole, on õnneks seda meelt, et looduse arvelt ja ilma kohaliku kogukonna teadliku otsuseta pole Eesti passiivseid fosforiidivarusid kaevandama võimalik hakata.

See annab lootust, et teist fosforiidisõda  õnnestub ehk vältida.

Tamsalu gümnaasiumi lapsi Rakverre teatrisse toonud autobussil tuli kolmapäeval sõidu ajal ratas alt. Ohtlikus juhtumis õnneks keegi viga ei saanud. Ühes uudistesaates näidati, kuidas Tallinnas kontrollis politsei sealsete liinisõite tegevate väikebusside tehnilist seisukorda.

Selgus, et enamikul neist oli suuremaid või väiksemaid puudusi. Tasub vist iga kord enne ise reisijana bussi istumist veenduda, kas tasub sellega sõitmisega riskida.

Välisuudistest on kindlasti olnud üks olulisemaid see, et araabia kevad nõudis oma esimese riigipeast ohvri. Liibüa eksdiktaator Muammar Gaddafi langes mässuliste kätte ja talle lasti väidetavalt põgenemiskatsel pähe kuul, mis tema elupäevad lõpetas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles