Ringkonnakohus: Edgar Savisaare suhtes tuleb kriminaalmenetlust jätkata

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Tairo Lutter

Tallinna ringkonnakohus leidis üleeilse määrusega, et kriminaalmenetluse lõpetamine Edgar Savisaare suhtes tema terviseseisundi tõttu on olnud ennatlik. Kohus saatis kriminaalasja tagasi maakohtule menetluse jätkamiseks.

Edgar Savisaare terviseseisundi hindamiseks on kahel korral tehtud ekspertiis. Ekspertide komisjon on korduvalt, hoolimata Savisaarel diagnoositud kroonilistest haigustest, tunnistanud tema terviseseisundi selliseks, mis võimaldab võtta osa kohtuistungitest ning süüdimõistmise korral karistust kanda.

Ringkonnakohtu hinnangul ei saa maakohtus aluseks võetud ühe eksperdi eriarvamus kummutada ekspertide komisjoni enamuse arvamust.

Eriarvamusele jäänud endokrinoloog leidis, et Savisaar pole võimeline osalema kohtuistungil, kuna stressist põhjustatud veresuhkru ja vererõhu kõrgenemist on keeruline, kui mitte võimatu, kohtusaalis ära hoida. Vastupidi eriarvamusele jäänud eksperdile oli ekspertide komisjon seisukohal, et kõrgvererõhktõbe ja suhkurtõbe põdeval patsiendil saab hoida vererõhu ning veresuhkru väärtuse ravimite korrektse kasutamise ja ettekirjutatud dieedi järgimisel normi piires. Ekspertide komisjon märkis seejuures, et kohtuistungitel peab olema tagatud süüdistatavale kohene arstiabi.

Kohtul ei ole ka põhjust arvata, et pärast ekspertiisi on Edgar Savisaare terviseseisundis ilmnenud mõni uus ja kaalukas negatiivne asjaolu, mis võiks kummutada seniste ekspertiiside tulemused ja õigustada kriminaalmenetluse lõpetamist.

Maakohus leidis varasemas määruses, et Savisaare suhtes tuleb kriminaalmenetlus lõpetada, kuna ta on parandamatult haigestunud ja ei ole võimeline osalema kriminaalmenetluses ega karistust kandma. Ringkonnakohus pidas seda arvamust ennatlikuks ning seetõttu maakohtu määrus tühistati ja kriminaalasi saadeti tagasi maakohtule menetluse jätkamiseks.

Määruse võib vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles