Põllumajanduskoda korraldab põuakahjude hindamiseks uuringu  

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu ei ole viljasaak kiita.
Tänavu ei ole viljasaak kiita. Foto: Meelis Meilbaum

Tänavune kevad ja suvi on olnud erakordselt soojad ja kuivad. Põud on vähem või rohkem kimbutanud kogu Eestit. Eesti põllumajandus-kaubanduskoda küsitleb kuni 24. augustini Eesti taime- ja loomakasvatajaid, et anda põuakahjudele täpsem hinnang.

"Seoses tänavuse põuaga ootab Euroopa Komisjon Eestilt augusti lõpuks põhjalikku infot põuakahjude kohta, et otsustada, kas täiendavate meetmete rakendamine olukorra leevendamiseks on vajalik. Loodame, et Euroopa Komisjonil on varuks veel meetmeid, mis suudaksid põua tõttu raskustesse sattunud tootjaid aidata," selgitas Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmus lisas, et saagikoristushooaja jätkudes tuleb olukorda tähelepanelikult analüüsida ning vajadusel rakendada täiendavaid leevendusmeetmeid. Kogutavate andmete alusel kaardistatakse nii põllukultuuride kui ka söödatootmise olukord, seega tuleks võimalikult suurel hulgal ettevõtetel leida võimalus selles olulises uuringus osaleda.

Valitsus ja põllumajanduse esindusorganisatsioonid on juba varem Euroopa Komisjoni poole pöördunud palvega leida võimalusi tekkinud olukorra leevendamiseks. Ilmateenistuse vaatlusvõrgu andmetel sadas mais, juunis ja juulis kõige vähem Harjumaal, Ida- ja Lääne-Virumaal, Lääne-, Rapla- ja Järvamaa põhjapoolses osas ning Jõgevamaa idaosas. Põuakahjude tõttu võib neis piirkondades jääda suur osa saaki saamata. Samuti kimbutab põllumajandustootjaid loomasöödapuudus.

Eesti taime- ja loomakasvatuse põuakahjude küsimustiku leiab veebiaadressilt  https://goo.gl/forms/VFIwardqWil2zFcu2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles