Õpetaja autähis tuleb Haljalasse siiski

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

MTÜ Õpetaja Autähis ja Haljala vallavolikogu plaanivad sõlmida koostöölepingu, kus mõlemad osapooled fikseerivad kohustused ning finantseerimise. Soov on õpetaja autähis rajada siiski Haljalasse, nagu algselt kavandatud.


Praegu käib projekteerimine ning skulptuur on antud töösse OÜsse Põlva Metall. MTÜ Õpetaja Autähis ja Haljala vallavolikogu on sõlminud suusõnalise leppe, mille kohaselt tegeleb MTÜ autähise maapealse osaga ning vald ülejäänuga. Ametlik koostööleping sõlmitakse tõenäoliselt detsembris, kui on valminud ehitustehniline projekt ning täpne kalkulatsioon.
 

Arusaamatus lahendatud
Suve lõpul toimus Haljala gümnaasiumis ümarlaud, kus kohtusid kõik, kes autähisega seotud: MTÜ Õpetaja Autähis juhatus, kooli õpetajate ja õpilaste esindajad, maavalitsuse ja maakonna haridustöötajate ametiühingute esindaja ning kaks Haljala vallavolikogu liiget.
“Haljala vallavolikogu esimees Margus Punane ja liige Tiit Toming avaldasid kindlat tahet autähise rajamiseks Haljalasse ja lubasid, et autähis 2012. aasta sügisel ka Haljala gümnaasiumi juures avatakse,” rääkis MTÜ Õpetaja Autähis liige, Sõmeru põhikooli direktor Virge Ong.
Nimelt kaaluti vahepeal autähise rajamist Sõmerule, sest Haljala vallavalitsusega ühist keelt ei leitud.
“Ilmselt oli möödarääkimisi, aga tänaseks on asjad lahendatud, omavalitsuse- ja MTÜ-poolsed ootused on fikseeritud ja asi toimib,” kinnitas autähise Haljalasse püstitamist Haljala vallavolikogu esimees Mar­gus Punane.
 

Õpetajate päevaks
Virge Ong ütles, et 26. augusti kohtumisel peeti hetkeolukorra üle pikalt ja põhjalikult aru ning MTÜ juhatus otsustas kogutud raha Haljala vallale üle anda, et see tegeleks autähisega ise edasi.
“See oli hetkeemotsioonidel põhinev raske otsus. Asja kaaludes leidsime, et kuna MTÜ on seda auväärset ettevõtmist alustanud ja annetused on tulnud sihtotstarbeliselt MTÜ-le, siis on meie kohus autähise maapealne osa valmis teha,” rääkis Virge Ong.
Nõnda sai tehtud Haljala vallavolikogule ettepanek: MTÜ koostöös kunstnikuga teeb maapealse osa ning vald valmistab ette pinna ja korraldab väljaku projekteerimise.
“Suusõnaline leping on sõlmitud ja selles suunas me ka liigume,” märkis vallavolikogu esimees Margus Punane.
Haljala vallavanem Leo Aadel ütles, et vallavalitsus veel kujundab oma seisukohta. “Lõplikust maksumusest saame rääkida, kui MTÜ on tellinud ehitustehnilise projekti, siis saab kalkuleerida hinna ja see annab võimaluse kohustusi jagada,” rääkis Haljala vallavanem Leo Aadel ja märkis, et enne uut eelarveaastat lepingut ei allkirjastata ning selleks on omakorda vajalik volikogu volitus.
Lähtuvalt augustis koosviibimisel väljaöeldust on MTÜ oma ettepanekus nimetanud uueks võimalikuks autähise avamise ajaks õpetajate päeva, 5. oktoobri 2012.
“5. maiks 2012, mis on kooli sünnipäev, läheks ilmselt ajaliselt väga kiireks. Meie seisukoht on toimetada tasa ja targu,” märkis Aadel ja lisas, et autähise rajamine toob kaasa ka mitu kooskõlastust, näiteks maanteeametiga.
 

Osa raha puudu
Praeguse seisuga on MTÜ Õpetaja Autähis sõlminud projekteerimiseks lepingu ASiga KEK Invest. “15. detsembriks teostatakse projekteerimistööd. Ehitustööd jäävad kevadesse. Loodame kogu südamest heale koostööle Haljala vallaga ning et autähis saab rajatud sinna, kuhu see oli ka algselt planeeritud,” rääkis Virge Ong. “MTÜ on vabatahtlik organisatsioon ning hetkel oleme idee teostumisel autähisealuse maa omaniku tahtest ja koostöövalmidusest sõltuvad. Seepärast ka suve alguses kannapööre Sõmeru valla poole.”
Skulptuur valmib Põlva Metallis ning ettevõttele on tehtud ka ettemakse 40% ulatuses (autähise maapealse osa lõppmaksumus on 9140 eurot ning kiviosa oma 6960 eurot).
Virge Ongi sõnul tegeleb autähise maapealse osa valmimisprotsessiga ideekavandi autor skulptor Mati Karmin.
Annetuste summa on 31. mai seisuga 12 833 eurot, sh haridusministeeriumi toetus 5432 eurot.
“Annetustest paraku ei jagu, peame leidma veel lisaraha 3200 eurot,” nentis Virge Ong. “MTÜ Õpetaja Autähis on väga tänulik kõikidele senistele annetajatele ning koolide õpilastele, eriti Halajala gümnaasiumi õpilastele, märgimüügi kampaania läbiviimisel ja annetuste kogumisel.”

ÕPETAJA AUTÄHIS

• 2009. aasta kevadel algatas Haljala gümnaasium Haljalasse Eesti õpetaja autähise püstitamise. Kavandatav autähis keskendub traditsioonilisele kooliõpetajale kui eestluse kandjale, paikkonna vaimsuse kujundajale – maa soolale, ent kutsub ometi tõlgendama õpetajaks olemist laiemalt.
• Õpetaja autähise ideekavand kujutab kukke koolitahvlil.
• Soovijad saavad teha jätkuvalt annetusi autähise valmimiseks arvele 221050802943 Swedbankis ning osta Haljala gümnaasiumist märke, mille müügitulu läheb samuti autähise valmimiseks - järgi on jäänud veel sadakond märki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles